Svet

Ambasadori EU dogovorili 14. paket sankcija Rusiji

Ovaj paket, kako se navodi u saopštenju, predstavlja nove ciljane mere i pojačava uticaj postojećih sankcija zatvaranjem "rupa" u zaobilaženju sankcija
Ambasadori EU dogovorili 14. paket sankcija RusijiGetty © Sean Gallup / Staff

Ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog sukba u Ukrajini, saopštilo je Belgijsko predsedništvo EU na platformi Iks.

Očekuje se da će paket sankcija biti odobren na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova 24. juna, saznaju RIA Novosti. 

U saopštenju se navodi da je novi paket sankcija dogovoren zbog "ruske agresije protiv Ukrajine".

Ovaj paket, kako se navodi, predstavlja nove ciljane mere i pojačava uticaj postojećih sankcija zatvaranjem "rupa" u zaobilaženju sankcija.

Rojters navodi da u sankcije ulazi zabrana na transfer ruskog prirodnog tečnog gasa (LNG).

"EU obzerver" je ranije preneo da Evropska unija namerava da u okviru 14. paketa sankcija protiv Moskve, uvede ograničenja na snabdevanje tečnim prirodnim gasom iz Rusije, izvoz helijuma i pristup tehnologijama dvostruke namene.

U 14. paket sankcija biće uvrštene i mere protiv 20 fizičkih i 22 pravna lica, a za pretnju je proglašena i pevačica, tekstopisac i model Polina Gagarina.

Ona bi trebalo bi da se na crnoj listi listi nađe zbog nastupa na događajima su proslavljali pripajanje novih ruskih regiona, navodi se u predlogu EU u koji je "EU obzerver" imao uvid.

Ruski milijarderi Igor Altuškin i Roman Trocenko takođe bi trebalo da se suoče sa zamrzavanjem imovine i zabranom viza u EU,  a isto bi trebalo da prođe i Tajmuraz Bolojev, predsednik pivarske kompanije "Baltika", na koju su preneta ruska sredstva "Karlsberg grupe".

image