Svet

Rumunija se ipak predomislila: Šalju sistem "patriot" Ukrajini, Zelenski zahvalan

S obzirom na značajno pogoršanje bezbednosne situacije u Ukrajini, članovi Saveta su odlučili da doniraju Ukrajini sistem "patriot", saopštio je rumunski Savet odbrane
Rumunija se ipak predomislila: Šalju sistem "patriot" Ukrajini, Zelenski zahvalanGetty © Axel Heimken/picture alliance

Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je danas slanje odbrambenog sistema "patriot" Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO-u, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema", prenosi rumunski portal "digi24.ro".

"S obzirom na značajno pogoršanje bezbednosne situacije u Ukrajini kao rezultat upornih i masovnih napada Rusije na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu, posebno energetsku, kao i regionalne posledice ove situacije, uključujući i po bezbednost Rumunije, u bliskoj koordinaciji sa članicama Alijanse, članovi Saveta su odlučili da doniraju Ukrajini sistem 'patriot'", navodi se u saopštenju rumunskog Saveta odbrane.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će odluka Rumunije da njegovoj zemlji pošalje sistem protivvazdušne odbrane "patriot" ojačati ukrajinski štit i bezbednost širom Evrope.

"Ovaj ključni doprinos će ojačati naš vazdušni štit i pomoći će nam da bolje zaštitimo svoje ljude i ključnu infrastrukturu od ruskog vazdušnog terora", naveo je Zelenski na Iksu.

Ukrajinski zvaničnici apelovali su na zapadne saveznike da ubrzaju isporuke protivvazdušnih odbrambenih sistema pošto je Rusija pojačala vazdušne udare širom Ukrajine.

Članovi Saveta odbrane odlučili su danas da doniraju Ukrajini jedan sistem "patriot".

Prethodno je rumunsko Ministarstvo odbrane navelo da sada nije najbolje vreme da se američki protivvazdušni raketni sistem "patriot" pošalje Ukrajini. 

Rumunski predsednik Klaus Johanis primio je izveštaj Ministarstva odbrane u kojem se navodi da sada nije pravo vreme da se sistem "patriot" pošalje u Ukrajinu, preneo je "Euraktiv".

Međutim, konačna odluka je na Savetu nacionalne odbrane, kojim predsedava Johanis.

Rumunija je izdvojila četiri milijarde dolara za sedam sistema "patriot", od kojih su četiri već isporučile SAD, dok bi preostala tri trebalo da stignu do 2027. godine.

image