Svet

"Pais": Nedostaje ključni dokaz u slučaju špijuniranja Asanža

Španska policija navodno nije dostavila podatke iz telefona čoveka koji je navodno špijunirao osnivača "Vikiliksa" za CIA
"Pais": Nedostaje ključni dokaz u slučaju špijuniranja AsanžaGetty © Peter Nicholls / Stringer

Španski slučaj protiv čoveka čija je firma navodno špijunirala Džulijana Asanža za američku vladu naišao je na blokadu, jer im nedostaje ključni dokaz, navodi list "Pais".

Optuženi Dejvid Morales je vlasnik "UC Global SL" – kompanije angažovane da obezbeđuje ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je osnivač "Vikiliksa" bio između 2012. i 2019. godine.

Kompanija je, navodno, zloupotrebila svoj položaj tako što je u zgradu postavila tajne uređaje za snimanje i američkoj obaveštajnoj agenciji CIA prenosila poverljive informacije o Asanžu i njegovim sastancima. Izveštaj "Paisa" iz 2019. godine, doveo je do hapšenja biznismena.

List sada prenosi da španska policija nije dostavila kompletne fajlove sa telefona, koji je Morales koristio pri kontaktu sa američkim obaveštajnim službama. Nedostaju poruke razmenjene na aplikacijama Vatsap, Signal, Telegram, Skajp, Proton mejl.

Telefon je zaplenjen u septembru 2019, kada je policija pretresla Moralesov dom u španskom gradu Herez de la Frontera, a sadržaj telefona je navodno kopiran na licu mesta. Policija je španskom Višem sudu dostavila izvedeni Univerzalni izveštaj o forenzičkim podacima (UFDR) sa uređaja, ali ne i kompletnu originalnu Univerzalnu forenzičku razmenu podataka (UFDKS), navodi "Pais".

"Izuzetno je upadljivo da je policijska jedinica dostavila UFDR i UFDKS fajlove sa drugih uređaja, a nije to uradila upravo sa ovog", saopštilo je javno tužilaštvo.

Sudija Santjago Pedraz naložio je policijskoj jedinici za sajber kriminal da u njegovom prisustvu odmah povrati sve podatke sa telefona i utvrdi ko je odgovoran za situaciju.

Španskim vlastima je zaštićeni svedok, bivši zaposleni "UC Globala", rekao da UFDR navodno uključuje neke posredne dokaze.

Asanž je 2012. dobio utočište u ambasadi Ekvadora, kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž je tvrdio da je zahtev Stokhola bio deo pokušaja da se odvede u SAD, gde bi mogao da dobije smrtnu kaznu zbog optužbi za špijunažu.

Nakon promene vlade u Ekvadoru, ta latinoamerička zemlja je dozvolila britanskoj policiji da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža 2019. On se od tada bori protiv zahteva SAD za ekstradiciju na britanskim sudovima, dok se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem.

image