Svet

Kaja Kalas ostaje bez funkcije šefa evropske diplomatije?

Glavni problem predstavlja pitanje političke zastupljenosti, imajući u vidu da je grupacija Obnovimo Evropu pretrpela poraz na izborima za Evropski parlament
Kaja Kalas ostaje bez funkcije šefa evropske diplomatije?© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone via AP

Estonska premijerka Kaja Kalas vodeći je kandidat za funkciju Visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, ali izvori iz stranke Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni smatraju da bi joj ta uloga dala previše uticaja u odnosu na novi odnos snaga u Evropskom parlamentu.

Pre neformalne večere lidera EU u Briselu 17. juna delovalo je skoro izvesno da će Ursula fon der Lajen iz Evropske narodne partije (EPP) dobiti novi mandat na čelu Evropske komisije, da će bivši portugalski premijer Antonio Košta iz redova socijalista biti novi predsednik Evropskog saveta, a Kaja Kalas iz liberalne grupacije Obnovimo Evropu nova šefica diplomatije EU.

Međutim, prema pisanju "Euraktiva", kruže priče da se liderka grupacije Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu i desničarske stranke Braća Italije Đorđa Meloni usprotivila tim imenovanjima zbog nedostatka širih konsultacija.

Izvori iz Braće Italije u Briselu sugerisali su za "Euraktiv Italija" da je moguće da je Melonijeva posebno skeptična kada je reč o imenovanju Kalas za šefa diplomatije EU.

"Kalas je ugledna ličnost i nema ličnih primedbi na njenu nominaciju sa italijanske strane", rekli su izvori za "Evroaktiv Italija".

Glavni problem, kako su naveli, predstavlja pitanje političke zastupljenosti imajući u vidu da je grupacija Obnovimo Evropu pretrpela poraz na izborima za Evropski parlament, a kako su naveli izvori, težina uloge visokog predstavnika dala bi ovoj grupaciji "nesrazmerno veliki" uticaj.

Prema navodima analitičara, moguće je da je Melonijeva skeptična prema imenovanju Kalasove iz drugog razloga.

Ona možda okleva da delegira oblast spoljnih poslova nekome ko dolazi i baltičkih država, strahujući da bi ta osoba bila previše fokusirana na istok Evrope, i potencijalno zapostavila mediteranska pitanja i probleme migracija..

Melonijeva se, navodi "Evroaktiv", neće protiviti šefu diplomatije EU proukrajinske i evroatlantske orijentacije, "ali je možda Kalasova kandidat koji u prevelikoj meri predstavlja baltičke, poljske i ukrajinske interese, dok se Melonijeva, uz podršku Fon der Lajenove, više fokusira na Mediteran".

Prema najnovijim projekcijama, Evropski konzervativci i reformisti, nakon izbora za Evropski parlament, imaju 83 poslanika, što znači da su prestigli liberalne stranke okupljene oko Obnovimo Evropu i postali treća po snazi grupacija u EP.

Grupacija Obnovimo Evropu pretrpela je velike gubitke na izborima i izgubila oko 20 poslaničkih mesta.

image