SAD odobrile novu prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 360 miliona dolara

Kako je saopštio Stejt department, ovaj ugovor, koji je potpisan u utorak, obezbediće Tajpeju stotine naoružanih bespilotnih letelica

Stejt department je odobrio novu prodaju oružja Tajvanu, uključujući stotine bespilotnih letelica i projektila, saopštila je Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA) Pentagona.

Ugovor je vredan oko 360 miliona dolara. Kako se navodi u saopštenju, Tajvan će dobiti bespilotne letelice opremljene bojevim glavama "altijus-600M", po ceni od 300 miliona dolara.

Kako je navela DSCA, SAD će poslati Tajvanu i 720 dronova kamikaza "svičblejd", poznatih kao "lutajuća municija produženog dometa", zajedno sa pratećim sistemima za kontrolu vatre, u vrednosti od 60,2 miliona dolara.

Ugovor o prodaji oružja Tajvanu dolazi u vreme povećanih napetosti između Vašingtona i Pekinga. Kina je prošle nedelje osudila SAD zbog snabdevanja Tajpeja oružjem, pozivajući Belu kuću da obustavi tu praksu koja "ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu."

Kako je prošle nedelje rekao portparol kineskog Državnog saveta za poslove sa Tajvanom Čen Binhua: "Snažno se protivimo bilo kakvom obliku vojnog kontakta između zemalja koje imaju diplomatske veze sa Kinom i regionom Tajvana, uključujući i prodaju oružja Tajvanu."

Stejt department je saopštio da predloženi sporazum "služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD", koje podržavaju "stalne napore Tajvana da modernizuje oružane snage i održi svoju odbrambenu sposobnost".

Prodaja oružja će, dodao je Stejt department u saopštenju, pomoći u "poboljšanju bezbednosti, političke stabilnosti Tajvana i održavanju vojne ravnoteže, kao i ekonomskog napretka u regionu".

Tajvanska predsednička kancelarija zahvalila je SAD na najnovijem paketu oružja, dodajući da je to 15. prodaja ostrvu od 2021. godine.

Kina već dugo optužuje SAD da podstiču napetosti oko Tajvana i oštro osuđuje prodaju oružja Vašingtona Tajpeju.

Takođe, Peking je protestovao zbog poseta najviših američkih zvaničnika ostrvu, uključujući bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, jer se njima krši princip "jedne Kine".

Nedavno je kineski predsednik Si Đinping izjavio da su SAD pokušale da isprovociraju kinesku vojsku da napadne Tajvan, ali da Peking na to nije naseo.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom, u skladu sa principom "Jedne Kine". Tajvan je proglasilo autonomiju 1949. godine, kada su se nacionalisti, koji su izgubili Kineski građanski rat, povukli na ostrvo.

Kineski predsednik je rekao da bi sukob sa SAD bio štetan za Kinu i poremetio planove o "velikom podmlađivanju kineske nacije" do 2049. Cilj ovog projekta je stvaranje "moderne socijalističke zemlje, koja je prosperitetna, jaka, demokratska, civilizovana i harmonična."