Holandija: EU će ograničiti pristup naftnim tankerima iz Rusije

Mere, koje ne uključuju zabranu kupovine ruskog LNG, zabranjuju reeksport ruskog gasa u treće zemlje preko evropskih voda.

Evropska unija će, u okviru 14. paketa sankcija, ograničiti pristup tankerima sa naftom iz Rusije evropskim lukama.

"Zahvaljujući ovom paketu sankcija, flota u senci će biti lišena pristupa evropskim lukama i uslugama", navela je holandska ministarka spoljnih poslova Hanke Bruins Slot.

Prethodno su stalni predstavnici EU dogovorili 14. paket sankcija Rusiji koji prvi put targetira tečni gas (LNG) iz Rusije.

Šefica EK Ursula fon der Lajen istakla je da je cilj novog paketa sankcije da spreči Rusija da dalje zarađuje od prodaje svojih energenata.

Mere, koje ne uključuju zabranu kupovine ruskog LNG, zabranjuju reeksport ruskog gasa u treće zemlje preko evropskih voda.

Stručnjaci za tržište gasa kažu da zabrana neće imati efekta jer će Evropa i dalje kupovati ruski gas, a pretovar preko luka EU u Aziju predstavlja samo oko 10 odsto ukupnog ruskog LNG izvoza.

Evropske luke su važne za Rusiju jer kontinent nudi ključnu rutu za izvoz LNG-a iz arktičkih luka na azijska tržišta u zimskim mesecima.

Dodatne mere u paketu imaju za cilj da otežaju Rusiji da koristi "flotu u senci" kako bi zaobišla sankcije EU.