Svet

"Politiko": Mađarska odobrila 14. paket sankcija Rusiji?

Budimpešta je odobrila sankcije nakon uveravanja EU da neće uvoditi ograničenja na izgradnju nuklearne elektrane "Pakš 2"
"Politiko": Mađarska odobrila 14. paket sankcija Rusiji?Getty © Eye Ubiquitous/Universal Images Group

Mađarska je pristala da se uključi u ograničenja ruskom LNG-u u 14. paketu antiruskih sankcija u zamenu za obećanje EU da neće uvoditi ograničenja na izgradnju nuklearne elektrane "Pakš 2", piše list "Politiko", pozivajući se na izvore.

"Budimpešta je podržala zabranu LNG-a nakon što je dobila uverenje da proširenje nuklearne elektrane 'Pakš 2', koje podržava Rusija, neće biti predmet sankcija", navodi se.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će novi, 14. paket sankcija EU Rusiji biti usmeren na energetski sektor, bankarske usluge i tehnologiju.

Naime, Belgijsko predsedništvo EU saopštilo je danas da su ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Nova ograničenja Rusiji biće konačno odobrena na sastanku Saveta za spoljne poslove EU u ponedeljak, 24. juna, istog dana kada će paket stupiti na snagu.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto napomenuo da bi 14. paket, ukoliko bi bio usvojen u originalnom obliku, značajno usporio ulaganja u nuklearnu elektranu "Pakš 2".

Mađarske vlasti su više puta napomenule da neće podržati sankcije ruskoj nuklearnoj industriji. 

image