Američka pomoć Kijevu iscrpela višegodišnje rezerve "džavelina" i "stingera"

Potrebne su godine prozivodnje kako bi se u američkim rezervama nadomestili raketni sistemi "džavelin" i "stinger" koje su SAD poslale Ukrajini, izjavio je dirketor proizvođača oružja "Rejteon"

Vojna pomoć Ukrajini toliko je iscrpela američke rezerve protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" i protivvazdušnih raketnih sistema "stinger" da su potrebne godine proizvodnje kako bi se one nadoknadile, izjavio je izvršni direktor američkog proizvođača naoružanja "Rejteon tehnolodžis" Greg Hejs.

Hejs je na taj problem ukazao tokom panela o Ukrajini na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu, na kojem se svake godine dvostranačka kongresna delegacija sastaje sa proizvođačima oružja i najvišim zvaničnicima Pentagona.

"Rejteon" u saradnji sa "Lokid Martinom" proizvodi 400 "džavelina" mesečno, ali je sukob u Ukrajini već ispraznio zalihe tog oružja, ukazao je Hejs, a preneo "Nešenel rivju".

"Problem je što smo potrošili toliko zaliha u prvih deset meseci rata", rekao je on. "U suštini smo potrošili 13 godina proizvodnje 'stingera' i pet godina proizvodnje 'džavelina'." Prema podacima koje je Hejs izneo, pet godina proizvodnje "džavelina" je 24.000 komada.

"Pitanje je, dakle, kako ćemo obnoviti zalihe", ukazao je Hejs čija kompanija "stingere" proizvodi od 1977, ali koje, kako je rekao u aprilu, Pentagon nije uopšte kupovao od 2004. Vašington je samo od maja poslao 5.500 "džavelina" i 1.400 "stingera" Kijevu. "Rejteon" je sa vojskom SAD potpisao ugovor za popunjavanje rezervi "stingera" u vrednosti od 624 miliona dolara.

Sekretarka vojske SAD Kristin Vormut je tokom istog panela izjavila da je Pentagon potpisao dodatne ugovore sa proizvođačima oružja u ukupnoj vrednosti od šest milijardi dolara kako bi se nadoknadili izdaci iz američkih zaliha.

Između ostalog, ona je ukazala da je "Rejteon" već potpisao ugovor o proizvodnji šest sistema vazdušne odbrane "NASAMS" koje Vašington hoće da pošalje Ukrajini, ali i na ugovore sa nekolicinom proizvođača o proizvodnji artiljerijske municije od 155 milimetara.

Vormutova je izjavila da radi sa svojim NATO saveznicima na intenziviranju proizvodnje oružja.

"Mi to ne bi trebalo da radimo sami", zaključila je ona.

Moskva je u više navrata upozoravala Zapad da ne šalje oružje Ukrajini, i da će se u suprotnom sukob samo produžiti.