Svet

Kina ne želi zapadne vakcine?

Kina nije odobrila nijednu stranu vakcinu protiv kovida, već se odlučila za domaću proizvodnju
Kina ne želi zapadne vakcine?© Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Predsednik Kine Si Đinping ne želi zapadne vakcine uprkos izazovima sa kojima se Kina suočava zbog kovida 19, rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns.

Ona je, govoreći na Reganovom forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, istakla da nedavni protesti ne predstavljaju pretnju vladavini Komunističke partije, ali bi mogli da utiču na Sijev položaj, piše "Nikei Azija".

Iako je dnevni broj zaraženih kovidom blizu neslavnog rekorda, neki gradovi pokušavaju da pravila testiranja i karantina učine manje strožim, nakon što je Sijeva politika nulte tolerancije na kovid usporila ekonomski rast i izazvala nezadovoljstvo javnosti.

Hejns tvrdi da uprkos društvenom i ekonomskom uticaju virusa, Si "ne želi da uzme bolju vakcinu sa Zapada i umesto toga se oslanja na vakcinu u Kini koja nije jednako efikasna protiv Omikrona".

"Kad vidimo proteste i kako se na njih odgovara, to je suprotno onome što Si govori o efikasnosti kineske vlade", istakla je ona i dodala da "to nije pretnja stabilnosti režima u ovom trenutku, ali će razvoj događaja biti važan za položaj kineskog predsednika".

Kina nije odobrila nijednu stranu vakcinu protiv kovida, već se odlučila za domaću proizvodnju, iako su neke studije pokazale da vakcine kineske proizvodnje nisu tako efikasne kao inostrane. Stručnjaci zbog toga smatraju da je ublažavanje kovid mera veoma rizično. 

Bela kuća je ove nedelje saopštila da Kina nije tražila vakcine od SAD, a jedan američki zvaničnik rekao je Rojtersu da se u ovom momentu ne očekuje da će Kina odobriti zapadne vakcine.

"To je stvar nacionalnog ponosa i morali bi da "progutaju" mnogo toga ako se odluče za ovaj korak", rekao je zvaničnik. 

Što se tiče raketnih testova Severne Koreje, američki admiral Džon Akvilino je ocenio da Kina nema motivaciju da obuzdava bilo koju zemlju, uključujući Severnu Koreju, koja Americi pravi probleme.

"Pre bih rekao da je deo njihove strategije da podstiču probleme", dodao je Akvilino. 

On je dodao da Kina ima načina da izvrši pritisak na Severnu Koreju, ali da ne veruje da će Peking bilo šta što bi pomoglo stabilizaciji regiona. 

image