Svet

Bela kuća bi ipak da pregovara: Spremni da razgovaraju o kontroli naoružanja s Rusijom

Spremni smo da razgovaramo i o formatu koji će postati naslednik rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost SAD
Bela kuća bi ipak da pregovara: Spremni da razgovaraju o kontroli naoružanja s Rusijom© Alex Wong/Getty Images

Vašington je otvoren za razgovore sa Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja bez osvrta na ukrajinski sukob, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost SAD, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti izmena doktrine u ruskom nuklearnom sistemu zemlje

"Ostajemo otvoreni za razgovor sa Rusijom o nuklearnim rizicima i kontroli naoružanja", kazao je portparol Saveta za "RIA Novosti" i dodao da Bela kuća "nikada nije povezivala te razgovore sa sukobom u Ukrajini".

Prema njegovim rečima, SAD nisu spremne da razgovaraju sa Ruskom Federacijom samo o nuklearnim rizicima, već i o formatu sporazuma, koji će postati naslednik rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Istovremeno, kako je napomenuto u Beloj kući, "predlozi Vašingtona su odbijeni zbog stalne podrške Ukrajine iz Sjedinjenih Država".

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu usred razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

"Sada razmišljamo o tome šta bi moglo da se promeni u našoj nuklearnoj doktrini. U svakom slučaju znamo da potencijalni neprijatelj radi na tome, na novim elementima koji se odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja", rekao je predsednik novinarima u Hanoju, odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima je Moskva spremna da promeni svoju nuklearnu doktrinu.

Putin je posebno istakao da se "na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage".

image