Svet

"Politiko": Bivši italijanski premijer optužuje SAD za protekcionizam i ekonomski nacionalizam

Ako predlozi Marija Dragija dovedu do uspeha, piše ovaj list, oni bi uzdrmali transatlantske odnose, i to u vreme kada SAD pokušavaju da stvore sigurne lance snabdevanja i privuku što više investicija
"Politiko": Bivši italijanski premijer optužuje SAD za protekcionizam i ekonomski nacionalizamGetty © Alejandro Martinez Velez/Europa Press

Za nekoliko nedelja, bivši italijanski premijer Mario Dragi će izneti svoje predloge kako da Evropska unija poveća produktivnost i ostane konkurentna u globalnoj ekonomiji, izveštava "Politiko".

Bela knjiga italijanskog tehnokrate, koja predlaže temeljne promene ekonomske politike u Evropi, dodaje ovaj list, trebalo bi da bude primećena u SAD, jer Mario Dragi nije bilo koji Evropljanin.

"Drugi regioni više ne igraju po pravilima i osmišljavaju politike kojima je cilj da poboljšaju svoju konkurentsku poziciju", izjavio je nedavno Dragi.

Kako je dodao Dragi: "EU mora da vodi sopstvenu industrijsku politiku", što znači više subvencija i veće carine, kao i bolju koordinaciju među zemljama EU.

Vašington ideje Dragija jednostavno mora da uzme u obzir. Bivši italijanski premijer je upamćen kao onaj koji je spasao evro i oživeo italijansku ekonomiju u doba pandemije.

"Super Mario" je tehnokratski lider, koji stoji iznad partijskih podela.

Ako prelozi Dragija budu uspešni, oni bi uzdrmali transatlantske odnose, u vreme kada SAD pokušavaju da stvore sigurne lance snabdevanja i privuku što više investicija.

Neimenovani američki zvaničnik, koji je upoznat sa izveštajem Dragija, rekao je da je da on u suštini predlaže bolju koordinaciju među državama članicama EU i razvoj vojnih industrija, što bi smanjilo geopolitičke rizike.  

Prošle nedelje se G7, grupa "najbogatijih zemalja Zapada", složila da uđe u sukob sa Kinom. Dragi se, međutim, ne suprotstavlja samo Kini, već i SAD, koje optužuje za protekcionizam i ekonomski nacionalizam.

Za SAD bi bilo bilo dobro da već sada razmišljaju o tome. Kako zaključuje "Politiko", tlo počinje da se menja i bilo bi mudro da ove promene SAD pažljivo prate.

image