Svet

Profitiraju od rata u Ukrajini: Nemačka kompanija dobila rekordnu porudžbinu

Porudžbina artiljerijske municije 155 milimetara u bruto vrednosti do 8,5 milijardi evra od nemačke kompanije "Rajnmetal" je prvenstveno namenjena povećanju zaliha Bundesvera i njegovih saveznika, kao i podršci Ukrajini u njenoj odbrambenoj kampanji
Profitiraju od rata u Ukrajini: Nemačka kompanija dobila rekordnu porudžbinuGetty © stock photo/Santje09

Nemačka kompanija "Rajnmetal" dobila je okvirni ugovor od Bundesvera koji uključuje isporuku artiljerijske municije 155 milimetara u bruto vrednosti do 8,5 milijardi evra.

Postojeći okvirni sporazum je značajno proširen, a porudžbina je prvenstveno namenjena povećanju zaliha Bundesvera i njegovih saveznika, kao i podršci Ukrajini u njenoj odbrambenoj kampanji. Kompanija je saopštila da je planirano da isporuke počnu 2025. godine.

Primarni kupac ovog proizvođača oružja biće Savezna Republika Nemačka, koja će deo snabdevanja obezbediti Ukrajini, a municiju su naručile i zemlje partneri Holandija, Estonija i Danska.

Ova porudžbina, takođe, uključuje metke kalibra 155 milimetara čija je bruto vrednost oko 880 miliona evra. Takođe je planirano da isporuka počne 2025. godine. U narednim godinama očekuje se dalji rast porudžbina.

"Zadovoljni smo zbog najveće porudžbine u novijoj istoriji naše kompanije. Ovaj okvirni sporazum velikog obima naglašava vodeću ulogu kompanije 'Rajnmetal' kao dobavljača municije u Nemačkoj i našu poziciju najvećeg svetskog proizvođača artiljerijske municije", rekao je izvršni direktor kompanije "Rajnmetal AG" Armin Paperger.

image