Sabotaža i veleizdaja: Slovačka traži istragu slanja aviona MiG-29 i PVO sistema Ukrajini

Slovačko Ministarstvo odbrane je prebacivanje MiG-29 i PVO u Ukrajinu nazvalo sabotažom bivšeg rukovodstva

Bivše rukovodstvo slovačkog Ministarstva odbrane izvršilo je veleizdaju prebacivanjem lovaca MiG-29 i sistema PVO Ukrajini, rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Igor Meliher.

"Jaroslav Nađ je izdao Slovačku. Nakon otkrivanja niza propusta bivše vlade, mi, kao Ministarstvo odbrane, podnosimo prijavu o sumnji da je izvršio sabotažu, odnosno, izdaju, zloupotrebu položaja i povredu dužnosti upravljanja tuđom imovinom", rekao je zvaničnik novinarima.

On je objasnio da tokom višemesečne revizije ministarstva nije bilo moguće pronaći nijedan pravni dokument koji analizira zakonitost prenosa oružja u Kijev.

"Lično mislim da je Nađ izdajnik svoje domovine i da ga treba kazniti", zaključio je Meliher.

Slovački parlament je u decembru 2022. izglasao nepoverenje vladi Eduarda Hegera, nakon čega je kabinet nastavio da radi sa ograničenim ovlašćenjima. Istovremeno, u martu 2023. godine, vlada Hegera prebacila je Ukrajini 13 lovaca MiG-29 i deo PVO sistema "kub".

Pre toga, u aprilu 2022. godine, Kijevu je isporučen PVO sistem S-300, a  Bratislava je ukupno pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 680 miliona evra.

Kada je vlada Roberta Fica došla na vlast u jesen 2023. godine, isporuke su prestale, a Ficova stranka je zatražila istragu, tvrdeći da Hegerova vlada nije imala ovlašćenja da donosi takve odluke. Bivši ministar odbrane Jaroslav Nađ je zauzvrat tvrdio da je legalnost transfera oružja potvrđena posebnom pravnom analizom.

Meliher je naglasio da Ustav Slovačke zabranjuje penzionisanoj vladi da donosi fundamentalne odluke u oblasti spoljne politike, što uključuje i transfer u Ukrajinu borbenih aviona vrednih više od 500 miliona evra.