Svet

Nova anketa u SAD: Mali porast Trampove popularnosti u kolebljivim državama

Trampovu popularnost u biračkom telu nije ugrozila presuda u Njujorku
Nova anketa u SAD: Mali porast Trampove popularnosti u kolebljivim državama© Tanjug/AP Photo

Bivši i moguće budući predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, nakon što je prošlog meseca osuđen u Njujorku za prikrivanje tajnih isplata porno-zvezdi, beleži blagi porast popularnosti i kolebljivim državama u nedavnoj anketi koju su sproveli Emerson koledž i portal "Hil".

Novo istraživanje pokazalo je da Tramp vodi u Arizoni i Džordžiji četiri odsto u odnosu na aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, u Viskonsinu i Nevadi za tri odsto, a u Pensilvaniji za dva procenta. U Mičigenu takođe vodi Tramp, dok su demokratski i republikanski kandidat izjednačeni u Minesoti. 

"U našem prvom ispitivanju javnog mnjenja u nekoliko ključnih država došlo je do blagog pomeranja od Trampove osude prošlog meseca, premda je podrška obojici kandidata mahom nepromenjena", izjavio je prvi čovek zadužen za ispitivanje javnog mnjenja s Emerson koledža Spenser Kimbal.

Anketa je pokazala da Trampova popularnost u biračkom telu nije narušena nakon što je proglašen krivim u Njujorku. Brojni ispitanici u pomenutih sedam kolebljivih država izjavili su da ih uopšte ne zanima Trampova pravna bitka. Inače, kazna bi trebalo da mu bude izrečena početkom jula a uoči Republikanske konvencije u Milvokiju.

Takođe, većina anketiranih je rekla da na njihov izbor kandidata za novog lidera SAD neće uticati ni to što je predsednikov sin Hanter Bajden proglašen krivim zbog ilegalnog posedovanja oružja.

image