Riši Sunak preti mladim Britancima: Kazne za odbijanje služenja vojske

Sankcije će podrazumevati ograničenje pristupa finansijama, kao i oduzimanje vozačke dozvole

Premijer Velike Britanije Riši Sunak upozorio je na potencijalne kazne mladim Ostrvljanima koji ne budu hteli u vojsku, odnosno da služe u nacionalnoj službi, što će biti uvedeno ukoliko Konzervativna partija pobedi na izborima raspisanim za 4. jul.

Upitan o mogućim posledicama za one koji se ne odazovu državi, Sunak je na Bi-Bi-Siju izjavio da će sankcije uključivati "raznorazne stvari", uključujući ograničenja pristupa finansijskim uslugama, kao i oduzimanje vozačke dozvole. 

Sunak je ranije predstavio plan prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju između služenja vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili volontiranja jedan vikend mesečno tokom godinu dana u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim ljudima.

Ukoliko konzervativci ostanu na vlasti, što je po svim istraživanjima javnog mnjenja gotovo nemoguće, pilot-verzija Sunakovog programa bi trebalo da startuje u septembru 2025, a očekuje se da će koštati oko dve i po milijarde funti godišnje.

Prema navodima "Dejli mejla", Sunak i njegov tim izradili su plan za ponovno uvođenje nacionalne službe pošto se Velika Britanija suočava s "rastućim međunarodnim pretnjama koje predstavljaju zemlje poput Rusije i Kine". 

Opozicione stranke žestoko su kritikovale Sunakov plan, dok su sve češći napisi u medijama o velikoj krizi u britanskoj vojsci, što zbog nedostataka finansija, što zbog nedostatka regruta.