Reportaža RT internešenel: Zašto jugoistočna Azija misli da SAD stoje iza ISIS-K? (VIDEO)

O sumnjama Rusije i južnoazijskih zemalja u veze između SAD i ISIS-K saznajte više u reportaži Murada Gazdijeva

Mnoge zemlje u jugoistočnoj Aziji dele stav da SAD podržavaju ISIS-K, navodi se u novoj reportaži Murada Gazdijeva za RT internešenel.

Nakon brutalnog terorističkog napada u "Krokus siti holu" na rubu Moskve, američki zvaničnici su pohitali sa izjavama da Ukrajina nije imala nikakve veze sa napadom, i sa velikim ubeđenjem tvrdili da je za njega odgovorna zloglasna teroristička organizacija.

ISIS-K je ogranak Islamske države u centralnoj Aziji, Avganistanu, Pakistanu i Iranu, koji je nastao i rastao 2015. tokom američkog rata u Avganistanu.

Nakon sloma ISIS-a u Siriji i Iraku, veterani te terorističke organizacije su preplavili Avganistan, a posmatrači iz jugoistočne Azije i drugih delova sveta nisu mogli da ne primete da su omiljene mete te terorističke organizacije postali geopolitički suparnici SAD, uključujući Rusiju, Kinu, Iran, ali i Talibane, koji tvrde da su ono za šta misle da su američke snage u više navrata intervenisale na strani terorista tokom borbi talibanske vojske sa ISIS-K.

Ruski, ali i zapadni mediji takođe su svojevremeno skrenuli pažnju da militanti ISIS-a koriste američko oružje, dok je Moskva primetila da je koalicija "misterioznih helikoptera" dopremala municiju teroristima u Avganistanu.