Svet

Tramp ukazao na krivca: Bajden je odgovoran za sukob u Ukrajini

Ideja da se Ukrajina primi u NATO uvek je bila provokativna. Jedna od Bajdenovih grešaka je i to što je upravo to stalno govorio – Kijev u Severnoatlantskoj alijansi, istakao je kandidat za predsednika SAD
Tramp ukazao na krivca: Bajden je odgovoran za sukob u UkrajiniNone © Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Rusku intervenciju u Ukrajini pokrenula je neodgovorna i provokativna retorika američkog predsednika Džoa Bajdena i njegove administracije o ulasku Kijeva u NATO, rekao je Donald Tramp u podkastu Dejvida Saksa "Ol in".

"Dvadeset godina slušao sam da će ulazak Ukrajine u NATO biti problem za Rusiju. Slušao sam to toliko dugo. Mislim da je upravo to razlog početka rata", izjavio je bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na izborima u novembru 2024.

Dodao je da dok je on bio u Beloj kući, nije bilo reči o oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine, ali sve se promenilo kada je Bajden postao predsednik – stvari su počele da se pogoršavaju.

Bajden je, kako kaže, govorio mnogo pogrešnih stvari, između ostalog i o ulasku Ukrajine u NATO.

"Bajden sve pogrešno govori. Jedna od njegovih grešaka je i to što je govorio: 'Ukrajina će biti u NATO-u'. Smatram da on govori suprotno od onoga što bi trebalo da govori", konstatovao je Tramp.

Ideja da se Ukrajina primi u NATO uvek je bila provokativna, rekao je potencijalni predsednik Sjedinjenih Država.

"Sada je sve još provokativnije. Svaki čas se govori o ulasku Ukrajine u Alijansu. A sada čujem da Francuska želi i da se uključi u rat, da se bori. Pa želim im mnogo sreće!", zaključio je Tramp.

image