Svet

"Volstrit džornal": Bajden sprečio Ukrajinu da zaključi ugovor o snabdevanju tečnim gasom

Očekivalo se da Bajdenova administracija da zeleno svetlo svakom projektu koji bi pomogao Evropi i ostatku sveta da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata, piše ovaj list, ali Evropljani koji ne mogu da dobijaju gas iz SAD moraće da se okrenu Rusiji
"Volstrit džornal": Bajden sprečio Ukrajinu da zaključi ugovor o snabdevanju tečnim gasomGetty © tefan Sauer/picture alliance

Predsednik SAD Džozef Bajden sprečio je sklapanje ugovora između ukrajinske kompanije i američkih dobavljača o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa (LNG), prenosi "Volstrit džornal".

Kako navodi "Volstrit džornal", u svemu postoji "dobra vest": Ukrajina je prošle nedelje pripremila dogovor sa američkim dobavljačem LNG-a kako bi pomogla istočnoj Evropi da prestane da bude zavisna od ruskog prirodnog gasa. Ali, postoji i "loša vest": predsednik Bajden je sprečio potpisivanje sporazuma sa ukrajinskom kompanijom.

Ranije je ukrajinska kompanija "Di trejding", koja je deo energetskog holdinga DTEK, sklopila ugovor sa američkom kompanijom "Venčur global" o isporuci američkog LNG-a u Ukrajinu i zemlje istočne Evrope, nazivajući ovaj ugovor "podrškom energetskoj bezbednosti regiona."

Prema tvrdnjama ovog lista, bilo je planirano da se kupovina tečnog gasa vrši preko terminala "Venčur global", koji je trenutno u izgradnji, ali je, zbog zabrane koji je uveo predsednik Bajden, njegova budućnost sada pod znakom pitanja.

Kako se navodi u članku,  očekivalo bi se da Bajdenova administracija da zeleno svetlo svakom projektu koji bi pomogao Evropi i ostatku sveta da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata, na koje i dalje otpada oko 15 odsto gasa u Evropi. Ali, "Evropljani koji ne mogu da dobijaju gas iz SAD moraće da se okrenu Rusiji".

Zabrana Bajdenove administracije izazvala je ogromnu neizvesnost u pogledu budućnosti snabdevanja LNG-om iz SAD.

Ukrajina trenutno nema terminale za regasifikaciju za LNG, ali je DTEK navodno potpisao ugovore za korišćenje kapaciteta koji se nalaze u evropskim državama.

Kijev je ranije rekao da neće produžiti petogodišnji ugovor sa ruskim energetskim gigantom "Gaspromom" o tranzitu ruskog gasa iz gasovoda u Evropu nakon što on istekne krajem ove godine, i da istražuje opcije za alternativne isporuke.

Ranije ove nedelje, Vladimir Zelenski je rekao da je oko 80 odsto energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugalj i deo hidroelektrane, uništeno ili oštećeno tokom sukoba sa Rusijom.

image