"Volstrit džornal": Bajden sprečio Ukrajinu da zaključi ugovor o snabdevanju tečnim gasom

Očekivalo se da Bajdenova administracija da zeleno svetlo svakom projektu koji bi pomogao Evropi i ostatku sveta da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata, piše ovaj list, ali Evropljani koji ne mogu da dobijaju gas iz SAD moraće da se okrenu Rusiji

Predsednik SAD Džozef Bajden sprečio je sklapanje ugovora između ukrajinske kompanije i američkih dobavljača o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa (LNG), prenosi "Volstrit džornal".

Kako navodi "Volstrit džornal", u svemu postoji "dobra vest": Ukrajina je prošle nedelje pripremila dogovor sa američkim dobavljačem LNG-a kako bi pomogla istočnoj Evropi da prestane da bude zavisna od ruskog prirodnog gasa. Ali, postoji i "loša vest": predsednik Bajden je sprečio potpisivanje sporazuma sa ukrajinskom kompanijom.

Ranije je ukrajinska kompanija "Di trejding", koja je deo energetskog holdinga DTEK, sklopila ugovor sa američkom kompanijom "Venčur global" o isporuci američkog LNG-a u Ukrajinu i zemlje istočne Evrope, nazivajući ovaj ugovor "podrškom energetskoj bezbednosti regiona."

Prema tvrdnjama ovog lista, bilo je planirano da se kupovina tečnog gasa vrši preko terminala "Venčur global", koji je trenutno u izgradnji, ali je, zbog zabrane koji je uveo predsednik Bajden, njegova budućnost sada pod znakom pitanja.

Kako se navodi u članku,  očekivalo bi se da Bajdenova administracija da zeleno svetlo svakom projektu koji bi pomogao Evropi i ostatku sveta da se oslobode zavisnosti od ruskih energenata, na koje i dalje otpada oko 15 odsto gasa u Evropi. Ali, "Evropljani koji ne mogu da dobijaju gas iz SAD moraće da se okrenu Rusiji".

Zabrana Bajdenove administracije izazvala je ogromnu neizvesnost u pogledu budućnosti snabdevanja LNG-om iz SAD.

Ukrajina trenutno nema terminale za regasifikaciju za LNG, ali je DTEK navodno potpisao ugovore za korišćenje kapaciteta koji se nalaze u evropskim državama.

Kijev je ranije rekao da neće produžiti petogodišnji ugovor sa ruskim energetskim gigantom "Gaspromom" o tranzitu ruskog gasa iz gasovoda u Evropu nakon što on istekne krajem ove godine, i da istražuje opcije za alternativne isporuke.

Ranije ove nedelje, Vladimir Zelenski je rekao da je oko 80 odsto energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugalj i deo hidroelektrane, uništeno ili oštećeno tokom sukoba sa Rusijom.