Svet

Očajnički trzaji: SAD besne zbog Putinove posete Pjongjangu – poslale nosač aviona u Južnu Koreju

Američki nosač aviona USS "Teodor Ruzvelt" stigao je na planirane vežbe u južnokorejsku luku i trenutku kada strahuje od daljeg jačanja saradnje Pjongjanga i Moskve nakon što je Vladimir Putin posetio Severnu Koreju i potpisao sa Kim Džong Unom Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu
Očajnički trzaji: SAD besne zbog Putinove posete Pjongjangu – poslale nosač aviona u Južnu Koreju© Tanjug/Song Kyung-Seok/Pool Photo via AP

Američki nosač aviona na nuklearni pogon USS "Teodor Ruzvelt" stigao je u južnokorejsku luku Busan, 320 kilometara jugoistočno od Seula, kao odgovor na jačanje saradnje između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje, javila je novinska agencija Jonhap.

"USS 'Teodor Ruzvelt' stigao je u pomorsku luku u jugoistočnom gradu Južne Koreje kao bi demonstrirao silu protiv rastućih pretnji iz Severne Koreje koja produbljuje vojnu saradnju sa Rusijom", objasnila je agencija pozivajući se na američku mornaricu.

Nosač aviona prate američki razarači "helsi" i "danijel inije", a došao je, između ostalog, na planirane vežbe u kojima učestvuju SAD, Japan i Južna Koreja krajem juna.

Sve se to dešava dok postoji strah od daljeg jačanja saradnje Pjongjanga i Moskve nakon što je Vladimir Putin posetio Severnu Koreju i potpisao sa Kim Džong Unom Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon USS "Teodor Ruzvelt" i ranije je učestvovao u vojnim vežbama u međunarodnim vodama južno od Korejskog poluostrva. Takođe, Amerikancima nije prvi put da šalju plovila na nuklearni pogon u južnokorejsku vojno-pomorsku bazu Busan, kako bi pokazali nadmoć u regionu.

Poseta Vladimira Pitina DNR Koreji i Vijetnamu pokazala je da je politika diktata i sankcija kojom se služi Amerika propala, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

image