Hamas: Otvoreni smo za inicijative koje podrazumevaju prekid vatre u Gazi

Palestinski pokret će prihvatiti svaki mirovni predlog koji podrazumeva "potpuni prekid napada, povlačenje izraelske vojske, obnova Gaze, razmena zarobljenika i pomoć stanovnicima Gaze", naveo je Ismail Hanije

Hamas je otvoren za sve inicijative koje imaju za cilj okončanje rata u Gazi, izjavio je lider palestinske militantne grupe Hamas Ismail Hanije, govoreći na simpozijumu u Bejrutu, a citira turska državna agencija Anadolija.

Zahtevi na kojima Hamas insistira su, kako je Hanije podsetio, "potpuni prekid napada, povlačenje izraelske vojske, obnova Gaze, razmena zarobljenika i pomoć stanovnicima Gaze".

"To su zahtevi našeg naroda, snaga otpora i slobodnih ljudi verske zajednice uma. Hamas pregovara zasnivajući se na ovim potrebama. Otvoreni smo za sve inicijative koje zadovoljavaju te potrebe", rekao je Hanije.

Pokret je, prema njegovim rečima, odobrio predlog o prekidu vatre koji su katarska i egipatska strana predstavile 6. maja, ali je "Izrael želeo da u njega unese izmene koje bi uticale na suštinu zahteva snaga otpora".

Pregovaračka strategija Izraela se zasniva na međunarodnom i regionalnom pritisku na Hamas da prihvati izraelsku tačku gledišta, objasnio je Hanije i zaključio da "Izrael postavlja političku zamku koja nameće određene uslove".