Svet

Uprkos zabrani pružanja pomoći, SAD pomagale Azovu

Zabrana pružanja pomoći nacističkom bataljonu ukinuta je tek prošle nedelje, ali je američka pomoć stizala još 2023
Uprkos zabrani pružanja pomoći, SAD pomagale Azovu© Paula Bronstein/Getty Images

Ukrajinski neonacistički bataljon Azov dobijao je pomoć od Sjedinjenih Država još 2023. godine, uprkos zabrani Vašingtona, piše "Intersept" .

"Fotografija koju je objavila sama jedinica ukazuje da su Sjedinjene Države pružile pomoć još u decembru prošle godine", navodi se u publikaciji.

Ove fotografije, kako se navodi, dovode u pitanje stvarnu primenu u to vreme postojeće zabrane. 

Prošle nedelje je "Vašington post" objavio, pozivajući se na Stejt department, da su SAD ukinule zabranu isporuke oružja Azovu.

Prema pisanju medija, ova formacija je "testirana na usklađenost sa kriterijumima Lihijevog zakona", koji zabranjuje pružanje vojne pomoći stranim jedinicama osuđenim za teška kršenja ljudskih prava. Stejt department je saopštio da nije našao "nikakav dokaz" za ovo.

Predstavnik ovog tela je odbio da objasni kada je zabrana ukinuta i da li su militanti Azova dobili američko oružje.

U SAD je postojala zabrana pružanja pomoći bataljonu zbog njegove nacističke ideologije, ali je prošle godine "Vašington post" citirao izvor u Stejt departmentu koji je priznao da ovo pravilo nema praktičan efekat. Kongresmen Pol Gosar rekao je tada da je zabrana "zamagljena" nakon što su militantni Azova uključeni u sastav Oružanih snaga i Nacionalne garde Ukrajine, kao i da su uz njihovo učešće stvorile zasebne oružane formacije.

Vrhovni sud Rusije proglasio je Azov terorističkom organizacijom i zabranio njeno delovanje.

Ideologija bataljona uključuje "ekstremni biološki rasizam", planove za legalnu segregaciju drugih rasa, negiranje demokratije, morala i međunarodnog prava. 

 

image