Svet

SAD uništile tri pomorska drona u Crvenom moru, Huti napadaju brodove u Haifi

Ta grupa je saopštila da napade izvodi u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze
SAD uništile tri pomorska drona u Crvenom moru, Huti napadaju brodove u Haifi© Mohammed Hamoud/Getty Images

Jemenski pobunjenici Huti tvrde da su noćas zajedno sa iračkim šiitskim grupama u sklopu "Islamskog otpora Iraka" napali pet brodova povezanih sa Izraelom u luci Haifa i u Sredozemnom moru.

"Oružane snage Jemena izvele su dve operacije bespilotnim letelicama sa iračkim 'Islamskim pokretom otpora', gađajući pet brodova u luci Haifa i Sredozemnom moru", navodi se u saopštenju pres službe Huta.

Takođe, u protekla 24 sata američke snage uništile su tri pomorska drona proiranskih jemenskih pobunjenika Huti u Crvenom moru, saopštila je danas Centralna komanda američke vojske (CENTCOM).

Istovremeno, Huti su lansirali tri balističke protivbrodske rakete na ciljeve u Adenskom zalivu, ali nije bilo povređenih ili značajne štete prijavljene od strane američkih, koalicionih ili trgovačkih brodova, navodi se u saopštenju CENTCOM, prenosi Rojters.

Centralna komanda američke vojske odbacila je nedavne tvrdnje Huta o uspešnom napadu na američki nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer i nazvala ih "notornim lažima".

Napadi Huta u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru prošle godine i poremetili su globalnu trgovinu, a ta grupa je saopštila da napade izvodi u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Mnoge velike brodske kompanije zbog napada Huta izbegavaju Crveno more i šalju brodove koji plove između Azije i Evrope na mnogo dužu rutu oko južne Afrike, što je dovelo do porasta troškova transporta.

image