Kad nepravda postane zakon: U Odesi zapaljen auto vojnog službenika zaduženog za regrutaciju

Izgleda da je Ukrajincima dojadila nasilna mobilizacija i ratovanje za tuđe interese

Nepoznata lica su u Odesi zapalila automobil jednog od radnika vojne službe koja regrutuje vojsku, prenosi ukrajinski medij "Strana".

Ukrajinski mediji su i ranije izveštavali o slučajevima paljenja automobila vojnih lica u zemlji, a kao razlog su navodili da narod smatra da ti automobili pripadaju vojnim komesarijatima.

U Ukrajini se sprovodi krajnje rigorozna mobilizacija. Internetom kruže snimci na kojima vojni službenici neretko tuku ljude kako bi ih nasilno regrutovali.

Pritom, Vladimir Zelenski je sredinom maja potpisao zakon o mobilizaciji kojim su uvedene još rigoroznije mere. Govoreći o novom zakonu, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova su ocenili da Zelenski njime želi da dokrajči Ukrajince

Od kad je zakon stupio na snagu, na front se šalju i mladići od 25 godina, a svi od 18 do 60 su u obavezi da sa sobom nose isprave o vojnoj evidenciji i da ih predoče na zahtev službenika vojnih registra. Snižen je prag za mobilisanje invalida, pa se u prve rovove šalju lica koja su donedavno smatrana invalidima, a sada se strože gleda i na slučajeve u kojima ljudi imaju opravdanje da ne budu mobilisani.

Želja Ukrajinaca da ne odu u rovove na prvim linijama fronta dovela je do procvata korupcije, pa tako postoji informacija da je oslobađanje od mobilizacije dobilo svoju cenu – od 10 do 17.000 dolara.

Ukrajinci nisu motivisani da se bore za ideje aktuelnih vlasti koje su izgubile svaki legitimitet, pa beže iz države. Na zapadnim granicama Ukrajine su više puta u poslednje vreme pronađena tela mrtvih muškaraca koji su pokušavali da preplivaju reku kako bi pobegli iz zemlje.