Nemački vicekancelar nezadovoljan saradnjom Pekinga i Moskve: Ugroženi odnosi EU i Kine

Poseta nemačkog zvaničnika Kini usledila je nedelju dana nakon što je EU uvela nove carine na uvoz kineskih električnih vozila

Snažne veze između Rusije i Kine dovele su do pogoršanja trgovinskih odnosa Pekinga sa zemljama članicama EU, rekao je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek tokom konferencije za novinare u sklopu njegove trodnevne posete Kini.

EU i njeni zapadni saveznici zamerili su kineskoj vladi što održava bliske diplomatske i ekonomske veze sa Moskvom.

"Podrška Pekinga Moskvi šteti trgovinskim i ekonomskim vezama između Kine i (zapadnog) bloka", rekao je Habek i dodao da Peking "ne može samo da pređe na neutralnu poziciju, a zatim da stane na stranu protiv bezbednosnih interesa druge zemlje".

Tokom sastanka sa kineskim zvaničnicima, nemački vicekancelar je izjavio da su bezbednosni interesi Nemačke i EU direktno pogođeni sukobom u Ukrajini i upozorio Peking o potencijalnim ekonomskim posledicama zbog njegove saradnje sa Moskvom.

"Naši odnosi, naši direktni odnosi, su već negativno pogođeni", rekao je on, prenosi nemačka agencija DPA.

Poseta nemačkog zvaničnika Kini usledila je nedelju dana nakon što je EU uvela nove carine na uvoz kineskih električnih vozila, na šta je Peking odgovorio pokretanjem antidamping istrage usmerene na određene svinjske proizvodnje iz zemalja zapadnog bloka i upozorenjem da će uzvratiti merama u oblasti avijacije, poljoprivrede i automobilske industrije.

Takođe, kinesko Ministarstvo trgovine je u petak poručilo da Brisel može izazvati "trgovinski rat", ukoliko nastavi sa eskalacijom tenzija sprovođenjem nepoštenih poteza.

Kako navodi "Velt", Habek nije uspeo da se sastane sa kineskim premijerom Li Ćijang, već je umesto toga imao priliko da razgovara sa predstavnicima kineske vlade nadležnih za ekonomiju i klimatske promene, što dovoljno govori o stavu Kine prema zamerkama nemačkog zvaničnika.

Podsećanja radi, saradnja Kine i Rusije je intenzivirana uprkos rastućim tenzijama između Moskve i Zapada i ekonomskim sankcijama Rusiji. Peking sve vreme odoleva zahtevima SAD i drugih zemalja NATO-a da se pridruži pokušajima izolacije Rusije, rekavši da, za razliku od Vašingtona, nije umešan u sukob u Ukrajini. Kina je iznela mirovni plan za okončanje borbi i insistira na tome da se bezbednosni zahtevi Rusije ne mogu ignorisati.