Sve više dezertera: Svakog dana 100 Ukrajinaca pokuša da pobegne iz zemlje

Pokušaji da se izbegne mobilizacija su se u nekim slučajevima pokazali fatalnim

Više od 100 Ukrajinaca dnevno pokuša da pobegne iz zemlje raznim putevima, u nastojanju da izbegnu mobilizaciju, izjavio je visoki zvaničnik ukrajinske granične službe, koji smatra da bi stvarni broj dezertera mogao biti i veći.

U intervjuu za agenciju Unian, Igor Matvijčuk, koji se nalazi na čelu Odeljenja za organizovanje granične kontrole, rekao je da u ovu brojku ulaze oni koji pokušavaju da napuste Ukrajinu tako što se ilegalno probijaju kroz kontrolne punktove i one koji žele da pređu kroz nedovoljno čuvane oblasti u divljini.

Matvijčuk je takođe naglasio da se tu ubrajaju oni koje su pritvorile ukrajinske patrole i oni koje su prijavile strane vlasti.

On navodi da većina dezertera bude uhvaćena, ali da se ovaj prekršaj sankcioniše samo novčanom kaznom, dok bi sa druge strane, lica koja učestvuju u organizaciji bega ukrajinskih muškaraca iz države, mogla da se suoče i sa krivičnim prijavama.

Komentari zvaničnika ukrajinske granične službe, usledili su par dana nakon vesti o tome da su ukrajinske vlasti privele organizovanu grupu od 47 muškaraca koji su pokušali da napuste zemlju i pređu u Moldaviju iz Odeske oblasti.

Istovremeno, pokušaji da se izbegne mobilizacija su se u nekim slučajevima pokazali fatalnim. Tako je prema saopštenju Granične službe Ukrajine sa početka meseca objavljeno da je više od 45 muškaraca izgubilo život na surovom terenu, dok je pokušavalo da napusti državu, kao i da se značaj deo njih udavio u reci Tisi.

Iz pomenute službe priznaju i da njihovi operativci moraju da pribegnu ispaljivanju hitaca za upozorenje, kako bi sprečili dezertere da napuste zemlju.