EU preti Gruziji: Zatvorićemo vam vrata ako ovako nastavite

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da danas zemlje EU ne donose nikakve konkretne odluke već razgovaraju o situaciji i mogućim merama

Evropska unija će Gruziji zatvoriti vrata ukoliko vlasti ove zemlje nastave svoju dosadašnju politiku, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Borelj kaže da je put u EU za narod Gruzije otvoren.

"Međutim, ako gruzijska vlada nastavi da radi to što radi, ovaj put će biti zatvoren", rekao je on.

Diplomata je rekao da danas zemlje EU ne donose nikakve konkretne odluke već razgovaraju o situaciji i mogućim merama.

"Uskoro finansijska podrška Evropskog mirovnog fonda, kontakti na visokom političkom nivou, finansijska podrška mogu da budu ograničena", rekao je on pre početka sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

Vlast u Gruziji je najavila zabranu LGBT propagande, a operacije pola se smatraju krivičnim delom. Takođe, obećano je da će biti sprečena "ukrajinizacija" zemlje.

Kako se navodi u najavi Saveta EU, tokom današnjeg sastanka biće razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova.

Sastanku Saveta EU za spoljne poslove predsedavaće visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Šefovi diplomatija EU će razgovarati i o ratu u Ukrajini, situaciji na Bliskom istoku, u Gruziji i regionu Velikih jezera.

Prošlog decembra Evropska unija dodelila je Gruziji status kandidata za članstvo u EU, ali nakon što je vladajuća partija Gruzijski san usvojila zakon o stranim agentima, Brisel je ušao u sukob sa Tbilisijem.

Zakon o stranim agentima zahteva od svih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz drugih zemalja da se registruju u gruzijskom Ministarstvu pravde kao "agenti stranog uticaja".

Vlada Gruzije tvrdi da je ovaj zakon potreban radi "odbrane od pseudo-liberalnih vrednosti i zaštite suvereniteta zemlje."

Nekoliko zvaničnika EU kritikovalo je blok zbog toga što je do sada bio "previše mekan". Takođe, oni ukazuju na znake "neliberalnog zaokreta" gruzijske vlade i njenog približavanja Rusiji.