SAD ne veruju Ukrajincima? Poslali im modifikovan HIMARS sa smanjenim dometom

Amerikanci odbijaju da Kijevu pošalju rakete dugog dometa kako ne bi gađali mete na ruskoj teritoriji, piše "Volstrit džornal"

Sjedinjene Američke Države tajno su modifikovale raketne bacače HIMARS koje je poslala Ukrajini kako oni ne bi mogli da budu korišćeni za gađanje meta na ruskoj teritoriji, prenosi "Volstrit džornal", pozivajući se na svoje izvore iz američke vlade.

SAD su od početka juna Kijevu poslale 20 HIMARS sistema, kao i veći broj najsavremenijih raketa sa dometom od skoro 80 kilometara. Ove rakete, poznate kao GMLRS, korišćene su za udare na ruska skladišta municije, kao i logističke i komandne centre na ukrajinskoj teritoriji, piše američki list.

Ipak, kako bi sprečili potencijalu eskalaciju sukoba, Amerikanci su modifikovali ove raketne bacače kako ne bi mogli da ispaljuju projektile dugačkog dometa, poput raketa ATACMS, koje imaju domet i do 320 kilometara.

Ove do sada neobjavljene informacije pokazuju da Zapad nema potpuno poverenje u svoje ukrajinske saveznike, koji su obećali da neće koristiti HIMARS sisteme za gađanje meta na ruskoj teritoriji.

SAD su do sad odbijale da Ukrajini isporuče ATACMS rakete, ali ove modifikacije garantuju da Kijev neće moći da ih upotrebi čak i ako bi ih dobio od neke druge zapadne države.  

Zvaničnici Pentagona odbili su da komentarišu ove modifikacije. "Zbog operativne bezbednosti ne komentarišemo javno konfiguracije sistema koje smo poslali saveznicima i partnerima", rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder.

"SAD ostaju posvećene slanju naoružanja Ukrajini koje joj je potrebno za odbranu od ruske agresije", dodao je on, prenosi "Vol strit džornal".

Zapad Kijevu poslao veliku količinu naoružanja

Od kada je počela ruska specijalna vojna operacija krajem februara, SAD i njihovi saveznici poslali su veliku količinu naoružanja Ukrajini. To uključuje protivtenkovske sisteme "Džavelin", protivvazdušne sisteme "Stinger", haubice tipa "hovicer" M777 , kao i protivpomorske sisteme "Harpun".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je da njegova država neće koristiti ove sisteme za vršenje udara na ruskoj teritoriji, ali Amerikanci očigledno nisu želeli da rizikuju. Bajdenova administracija smatra da bi sukob mogao dodatno da eskalira ukoliko bi Ukrajinci koristili američko naoružanje u te svrhe, navodi američki list.

Upravo iz tog razloga SAD su odbile da Kijevu pošalju "Grej igl" dronove, kao i avione američke proizvodnje, iako Bajdenova administracija nije odbacila mogućnost da oni budu dostavljeni nakon okončanja rata.

Rusija se oštro protivi slanju ATACMS raketa Ukrajini. "Ukoliko Vašington pošalje rakete dugog dometa Kijevu, oni će preći crvenu liniju i postaće direktni učesnici u sukobu", rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u septembru.

Predsednik Bajden izjavio je u maju da SAD Ukrajini neće poslati "raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju", podseća "Volstrit džornal".

Udari na ukrajinsku infrastrukturu pokrenuli debatu na Zapadu

Ruski udari na ukrajinsku infrastrukturu donekle su promenili situaciju na terenu, pa su se SAD i saveznici poslednjih nedelja fokusirali na slanje PVO sistema. Ipak, iako Ukrajina tvrdi da uspeva da presretne 80 odsto ruskih raketa, one koje uspeju da se provuku onesposobile su preko 50 odsto energetske mreže u toj zemlji, piše američki list.

To je dovelo do rasplamsavanja debate u SAD oko toga kako nastaviti sa podrškom Ukrajini. Sa jedne strane, ljudi poput nekadašnjeg člana američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Čarsla Kupčana tvrde da je Bajdenova politika racionalna i da smanjuje mogućnost eskalacije sukoba.

Sa druge strane, nekadašnji danski premijer i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen smatra da, ukoliko odbije da Ukrajini pošalje raketne sisteme dugog dometa, Zapad Rusiji daje slobodu da napada ukrajinske pozicije bez straha da bi ona mogla da uzvrati, prenosi "Volstrit džornal".