"Politička deportacija" pod okriljem noći: Napeto u Novoj Kaledoniji posle prebacivanja aktivista

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika pokreta nezavisnosti avionom u Francusku organizovano tokom noći "zbog osetljivosti procedure" i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila "bez ikakvog pritiska"

U Novoj Kaledoniji su izbili novi nemiri u kojima su tokom noći zapaljene gradska većnica i zgrada policije nakon što je sedam pritvorenika, aktivista koji se zalažu za nezavisnost te francuske prekomorske teritorije, prebačeno u Francusku u istražni pritvor, saopštile su vlasti.

Odluka da se neki optuženi prebace u pritvorske centre u Francuskoj izazvala je negodovanje među aktivistima za nezavisnost, a celu akciju su nazvali "političkom deportacijom", rekao je glavni tužilac Iv Dupas, prenosi "Gardijan".

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika avionom organizovano tokom noći "zbog osetljivosti procedure" i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila "bez ikakvog pritiska".

Barikade su ponovo podignute širom glavnog ostrva, a sukobi između policije i demonstranata nastavljeni su većim intenzitetom. U saopštenju od danas, visoki komesar Republike u Novoj Kaledoniji, Luj Le Frans, naveo je da su u nedelju uveče počinjeni brojni prekršaji, uključujući požar u gradskoj većnici, prostorijama policije, napad na žandarmeriju i razna dela "vandalizma" u različitim naseljima Numee.

Danijel Goa, predsednik Kaledonske unije, glavne stranke koja se zalaže za nezavisnost, rekao je da je prebacivanje uhapšenih aktivista u Francusku "politička deportacija".

"Nezavisnost pravosuđa je farsa u Novoj Kaledoniji", rekao je Goa.

Goa je takođe osudio "kolonijalnu, represivnu i retrogradnu politiku Francuske protiv naroda Kanaka".

Situacija na Novoj Kaledoniji je i dalje veoma napeta nakon hapšenja 11 aktivista koji se zalažu za nezavisnost, a koji su osumnjičeni da su planirali nasilne proteste od 13. maja.

Neredi, ulične barikade i pljačke izbili su prošlog meseca u Novoj Kaledoniji zbog izborne reforme koja bi omogućila tamošnjim stanovnicima da učestvuju u lokalnim izborima.

Francuski parlament raspravljao je o predlogu zakona koji bi hiljadama francuskih građana na tome arhipelagu dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da bi takva promena dovela do slabljenja političkog uticaja domorodačkog naroda Kanak.

Devetoro ljudi, uključujući dva policajca, poginulo je u nasilju u kojem su oštećeni preduzeća, prodavnice i kuće.

Francuski predsednik Emanuel Makron suspendovao je izmene izbornog zakona na Novoj Kaledoniji nakon čega su prestali neredi.