Svet

Tajani: Zapadni Balkan treba da se pridruži EU pre Ukrajine

"Zemlje Zapadnog Balkana su dugogodišnji kandidati. Mislim da smo blizu zaključivanja (procesa), a i oni su počeli ranije (evropske integracije)", poručio je italijanski ministar spoljnih poslova
Tajani: Zapadni Balkan treba da se pridruži EU pre Ukrajine© Tanjug&AP Photo/Virginia Mayo

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da bi Zapadni Balkan trebalo da se pridruži Evropskoj uniji pre Ukrajine i izrazio nadu da će se to dogoditi pre 2030. godine.

Tajani je u Luksemburgu, gde održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, na pitanje da prokomentariše to što će Ukrajina sutra zvanično započeti pregovore sa EU, rekao da je EU spremna da podrži tu zemlju u svakom sektoru, uključujući u borbi protiv korupcije, ali je naglasio da pre Ukrajine na red treba da dođe Zapadni Balkan.

"Pre Ukrajine, ima mnogo zemalja Zapadnog Balkana. Moramo da idemo dalje i nadam se punopravnom članstvu za zemlje Zapadnog Balkana pre 2030. godine, a onda treba da radimo sa Ukrajinom i Moldavijom. Mislim da je važno odmah započeti dijalog sa Ukrajinom", rekao je Tajani novinarima.

Na konstataciju novinara da to znači da misli da Zapadni Balkan treba da ima prednost u odnosu na Ukrajinu, Tajani je odgovorio:

"Naravno. Oni su dugogodišnji kandidati. Mislim da smo blizu zaključivanja (procesa), a i oni su počeli ranije (evropske integracije). Istovremeno, moramo da radimo sa Ukrajinom, ali smatram da nam treba vremena."

Tajani je dodao da je EU spremna da podrži Ukrajinu.

U Luksemburgu će, u okviru Saveta EU za spoljne poslove, biti razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i tzv. Kosova, najavljeno je ranije iz Saveta EU.

image