Svet

Novi udarac za Makrona: Partija nekadašnjeg premijera Češke napustila njegovu grupu u EP

Nakon gubitka poslanika iz Češke, "Obnovimo Evropu" je pala na četvrto mesto po snazi u EP, iza trećeplasiranih Konzervativaca i reformista
Novi udarac za Makrona: Partija nekadašnjeg premijera Češke napustila njegovu grupu u EPwww.globallookpress.com © Pool Chritophe Licoppe

Centristička grupacija "Obnovimo Evropu", čiji je neformalni predvodnik francuski predsednik Emanuel Makron, suočila se sa novim udarcem, pošto je ostala bez sedam evroposlanika iz Češke.

Partija ANO češkog milijardera i nekadašnjeg premijera Andreja Babiša napustila je Makronovu grupu zbog njene proevropske orijentacije, piše "Fajnenšel tajms".

Babiš je rekao da se protivi dubljoj integraciji Evropske unije i njenoj navodnoj želji da "potisne male i srede države, kao i njihove identitete i kulture".

Makronova partija Preporod (Renaissance) ostvarila je izuzetno loš rezultat na izborima za Evropski parlament početkom juna, na kojima je osvojila upola manje glasova od desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. On je nakon toga raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Nakon gubitka poslanika iz Češke, "Obnovimo Evropu" je pala na četvrto mesto po snazi u EP, iza trećeplasiranih Konzervativaca i reformista, u kojoj je dominantna politička ličnost italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Ona je poslednjih nedelja tražila mesto za stolom tokom podele funkcija u Evropskoj uniji.

Makron i lideri levog i desnog centra odbili su da razgovaraju sa njom na prvom sastanku prošle nedelje, kada su se dogovorili o preliminarnom rasporedu najviših poslova, zbog čega je ona protestovala.

Odnosi ANO-a i "Obnovimo Evropu" pogoršani su tokom poslednjih meseci, a predvodnica te grupe u Parlamentu Valeri Haje je rekla je razvod "dosta kasnio".

"ANO je izabrao populistički put koji nije kompatibilan sa našim vrednostima i identitetom", rekla je ona u petak.

Predstavnici ste grupe su kritikovali Babiša i zbog toga što je prošle godine učestvovao na konzervativnoj konferenciji CPAC u Budimpešti, koju je organizovao mađarski premijer Viktor Orban.

Babiš je novinarima rekao da se protivi migracionoj politici i politici zaštite životne sredine svoje dosadašnje grupe. On je rekao da će za dve nedelje objaviti kojoj grupi će se priključiti, ali je odbacio mogućnost da to budu Konzervativci i reformisti.

On bi mogao da napravi grupu sa Orbanom, ali za to bi im bili potrebni poslanici iz još pet evropskih država.

image