Svet

"Boingu" prete krivične prijave

Ministarstvo pravde saopštilo je da je proizvođač aviona prekršio raniji dogovor u vezi sa dva fatalna pada aviona
"Boingu" prete krivične prijaveGetty © Anadolu / Contributor

Kompanija "Boing" mogla bi da se suoči sa nizom krivičnih prijava nakon što je američki proizvođač aviona, navodno, prekršio nagodbu u vezi sa dve fatalne nesreće aviona "737 maks".

Ministarstvo pravde ima rok do 7. jula da odluči da li će podneti krivičnu prijavu protiv "Boinga", što tužilaštvo preporučuje, navodi "Gardijan".

"Boing" je, kako se navodi, prekršio uslove nagodbe iz 2021. na osnovu kojih je pristao da plati 2,5 milijardi dolara kazni i odštete putnicima i porodicama poginulih u dve fatalne nesreće.

Nove krivične prijave najnoviji su krug optužbi za dve nesreće krajem 2018. i početkom 2019. u kojima je poginulo 346 putnika.

Nesreće su izazvale najveću krizu u istoriji kompanije, što je dovelo do toga da se "Boingov" najprodavaniji "737 maks" na skoro dve godine prizemlji.

Nesreće je prouzrokovao novi dizajn koji je – bez znanja pilota – automatski ponirao kako bi kompenzovao pomeranje većih motora napred. Sistem, poznat kao sistem za povećanje karakteristika manevrisanja (MCAS), ostavio je avione ranjivim u slučaju kvara senzora.

image