Svet

Nemačke učenice razmenjivale nacističke pozdrave uoči posete Aušvicu

Incident se dogodio veče uoči posete logoru, kada su đaci na internetu gledali snimak govora Adolfa Hitlera
Nemačke učenice razmenjivale nacističke pozdrave uoči posete AušvicuGetty © Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket

Policija u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija pokrenula je istragu o snimku na kojem se vidi kako se petoro školaraca međusobno nacistički pozdravljaju pre posete nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic.

Video je snimljen sredinom maja, kada je grupa od 13 učenika i nastavnika otišla u Krakov da istraži jevrejsku istoriju tog grada i poseti ostatke koncentracionog logora Aušvic, prenosi Velt.

Incident se dogodio veče uoči posete logoru, kada su đaci na internetu gledali snimak govora Adolfa Hitlera. Jedan od učenika je snimio četiri drugarice iz razreda koje su verovatno bile pod dejstvom alkohola i uzvikivale nacistički pozdrav.

Direktor škole u ​​gradu Lacen, u blizini Hanovera, rekao je da je "šokiran i ogorčen" postupcima učenika.

"Ovo nije nameran politički signal, već je štetno i nezrelo ponašanje učenika", rekao je direktor škole.

Učenici koji su se pojavili na snimku najpre su suspendovani sa nastave, a potom su izrazili kajanje i izvinili se svojim drugovima iz razreda, nastavnicima i roditeljima za ono što su uradili.

Određeno im je da u okviru školskog projekta moraju "detaljno da prouče razdoblje nacističke vladavine", a škola je o ovom incidentu obavestila i policiju koja je pokrenula posebnu istragu.

image