Svet

Evropska unija uvela sankcije sedamdesetogodišnjoj majci Ramzana Kadirova

Ajmani Kadirova je predsednica Fondacije Kadirov, koja vodi programe za decu i tinejdžere iz Ukrajine
Evropska unija uvela sankcije sedamdesetogodišnjoj majci Ramzana Kadirovawww.globallookpress.com © President Of Russia

Savet Evropske unije je uvrstio na listu sankcionisanih pojedinaca sedamdesetogodišnju majku čečenskog lidera Ramzana Kadirova, Ajmani Kadirovu, nakon što se našla na spisku više od 60 pojedinaca i 47 kompanija koje su pomagale Rusiji u sukobu sa Ukrajinom.

Sve osobe sa ove liste se suočavaju sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja i tranzita kroz EU, kao i zabranom legalnog poslovanja u EU, prenosi "Politiko".

Ajmani Kadirova je predsednica Fondacije Kadirov, koja vodi programe za decu i tinejdžere iz Ukrajine.

"Fondacija Kadirov pruža finansijske podsticaje porodicama čečenskih boraca koji su učestvovali u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine kako bi privukli nove dobrovoljce i održala motivaciju onih koji se već bore", navodi se u odluci Saveta EU.

Kadirov, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ranije je emotivno reagovao kada je njegova majka sankcionisana, navodi "Politiko".

Prošle godine, nakon što je Amerika uvela finansijske sankcije i zabranu putovanja Ajmani Kadirovoj, čečenski lider je snimio video u kojem se oglašava protiv mera i zahteva da se one ukinu. On je predložio je da SAD ukinu sankcije njegovim rođacima u zamenu za ukrajinske zatvorenike, čiji je spisak predao bivšem američkom obaveštajcu Skotu Riteru, koji je dan ranije stigao u Grozni.

"Ukinite sankcije i uradite to brzo! Ili vam neću oprostiti sankcije protiv moje majke", poručio je Kadirov.

Podsetimo da je prva žrtva zapadnih sankcija protiv lidera Čečenije bio, njegov konj Zazu, ljubimac koji je prvo misteriozno ukraden iz konjušnice u Češkoj gde je bio u "zatvoru" zbog toga što ga je ta država proglasila imovinom koju treba zamrznuti, da bi se vratio kući nakon što ga je Kadirov otkupio od ukrajinskih bezbednosnih službi koje su ga otele.

image