Svet

Penzionisani NATO pukovnik: Glavni cilj Izraela je istrebljenje Palestinaca

Strategija IDF-a nema smisla iz perspektive borbe protiv Hamasa, kaže pukovnik Žak Bo
Penzionisani NATO pukovnik: Glavni cilj Izraela je istrebljenje PalestinacaGetty © Anadolu / Contributor

Izraelska taktika u Gazi je u suprotnosti sa svim pravilima borbe protiv protiv pobunjenika i neregularne vojske" i može se objasniti samo kao namerni napor da se "eliminišu Palestinci", rekao je bivši analitičar NATO-a i švajcarski obaveštajac, pukovnik Žak Bo.

Bo je za RT internešenel rekao da Izrael "ne pokušava da reši problem (Hamasa) političkim putem, što bi trebalo da se radi u borbi protiv pobunjenika". "Oni to rade grubom silom, što znači da uništavaju ljude", dodao je.

Za skoro devet meseci ratovanja protiv Hamasa, Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su skoro 38.000 ljudi u Gazi, većinom žena i dece, prema najnovijim podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u više navrata izjavio da će Izrael nastaviti svoju kampanju sve dok ne postigne "potpunu pobedu" nad palestinskim militantima, ali izbegava da govori o posleratnim planovima za Gazu. Rekao je da će Izrael zadržati "potpunu bezbednosnu kontrolu" nad Gazom, ali je odbio da podrži pozive svojih umerenijih saveznika za multinacionalnu vladu u enklavi.

"Jedino objašnjenje" za odbijanje Izraela da prihvati političko rešenje nije to što su "Izraelci glupi i ne znaju kako da ratuju... Oni to rade namerno da eliminišu Palestince", rekao je Bo.

"Palestina će biti isključivo jevrejska, a to je uvek bila dosledna politika", rekao je on i dodao da je "krajnji cilj je isprazniti Palestinu od Palestinaca".

Bo je rekao i da je "ideja" za posleratnu Gazu "da se potpuno isprazni, a zatim da se ponovo izgradi kolonija kakvu je Izrael imao do 2005", kada su se izraelske snage povukle sa teritorije.

Bez obzira na to ko bude nadgledao obnovu Pojasa Gaze, Program UN za razvoj procenjuje da će troškovi vraćanja enklave u predratno stanje iznositi najmanje 40 milijardi dolara i trajati 16 godina.

image