I Tramp traži da se Bajden testira na drogu uoči predsedničke debate

Sumnju da je Bajden na lekovima potkrepljuje činjenica da se predsednik SAD povukao u Kemp Dejvid gde se priprema za debatu

Bivši i moguće budući predsednik SAD Donald Tramp zatražio je da aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden bude podvrgnut testu na stimulanse pre prve predsedničke debate u četvrtak, 27. juna, na Si-En-Enu.

"Test na lekove za nepoštenog Džoa Bajdena??? I ja bih odmah pristao na jedan!!!", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Trut sošl" nakon što su on i njegovi saveznici više puta sugerisali da će Bajden (81) biti pod lekovima tokom foruma u ​​Atlanti, preneo je "Njujork post".

Isto je insinuirao i nekadašnji lekar Bele kuće Roni Džekson jer sumnja da postoji realna šansa da će Bajden biti drogiran kako bi "pojačao mentalnu oštrinu" tokom debate.

Sumnju da je Bajden na lekovima potkrepljuje činjenica da se predsednik SAD povukao u Kemp Dejvid gde se priprema za debatu – navodno, tamo mu njegovi pomoćnici daleko od očiju javnosti podešavaju doze lekova kako bi se doveo u red za debatu.

"Ne postoji univerzum u kojem (Bajden) neće biti pod lekovima pre debate. Ako želi da to negira, trebalo bi da ponudi test na nedozvoljene supstance, ali svi znamo da to neće učiniti", rekao je jedan Trampov saveznik za "Njujork post".

Džozef Bajden je inače već najstariji predsednik u istoriji Sjedinjenih Država – ima 81 godinu – a ukoliko bi bio reizabran za šefa Bele kuće, na kraju drugog mandata imao bi 86 godina. Tramp i drugi republikanci često ukazuju na Bajdenove gafove, ali i fizičke posrtaje kojih je u poslednje vreme sve više – samo proteklih dana je imao epizode na proslavi Dana D, kao i na sastanku lidera G7 u Italiji.

Aprilska anketa "Njujork tajmsa" pokazala je da 72 odsto američkih glasača, uključujući više od polovine demokrata, veruje da je Bajden prestar da bi bio "efikasan" predsednik.