Svet

Taker Karlson i Robert Kenedi Mlađi pozdravili oslobađanje Asanža: Heroj generacije

Puštanje osnivača "Vikiliksa" iz zatvora pozdravili su i predsednici Meksika, Kolumbije i Kube
Taker Karlson i Robert Kenedi Mlađi pozdravili oslobađanje Asanža: Heroj generacije© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Američki novinar Taker Karlson pozdravio je danas puštanje Džulijana Asanža, osnivača "Vikiliksa" iz zatvora.

"Dobar čovek, konačno slobodan. Situacija se menja", naveo je Karlson na Iksu.

Predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi takođe je pozdravio oslobađanje "heroja generacije" ali je priznanje krivice nazvao "velikim udarcem slobodi medija".

"Presrećan sam", naveo je Kenedi. "Loša vest je što je morao da prizna krivicu za zaveru da dobavi i objavi poverljive informacije o nacionalnoj odbrani. To znači da je američka država uspela u kriminalizaciji novinarstva i proširila svoju jurisdikciju globalno."

Kenedi je ocenio da je Asanž zbog svog zdravlja morao da pristane na to, ali da su SAD "postavile užasan presedan i nanele veliki udarac slobodi medija".

Predsednici Meksika, Kolumbije i Kube Andres Manuel Lopez Obrador, Gustavo Petro i Migel Dijaz-Kanel takođe su pozdravili su izlazak Asanža iz britanskog zatvora.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro pozvao je Asanža da poseti tu južnoameričku zemlju kao "čin istinske slobode".

"Čestitam Džulijanu Asanžu na slobodi. Asanžov večni zatvor i mučenje bili su napad na slobodu štampe na globalnom nivou", naveo je kolumbijski lider na Iksu.

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales takođe je čestitao suosnivaču "Vikiliksa", navevši da je Asanž pomogao da se razotkriju laži SAD koje su koristili da opravdavaju ratove i invazije.

image