Svet

Sad i zvanično: EU započela pristupne pregovore sa Ukrajinom

Kijev bliži Briselu nego ikada ranije, kaže Berbok
Sad i zvanično: EU započela pristupne pregovore sa UkrajinomGetty © artJazz

Evropska unija je započela pregovore sa Ukrajinom o pristupanju zajednici, saopštila je ministarka spoljnih poslova Belgije Adža Labib.

"Počinjemo sednicu koja otvara pregovore", kazala je Labib na početku konferencije.

Ukrajina je započela pregovore posle više od decenije nakon protesta na kijevskom trgu Majdan.

U Luksemburgu se održavaju međuvladine konferencije u kojima učestvuju EU, Ukrajina i Moldavija, kojima se pokreću pregovori o pristupanju EU. Kako je ranije saopštio izvor iz EU, predviđene su dve konferencije na kojima će, pored evropskih ministara, učestvovati i vicepremijer Ukrajine Olga Stefanišina i premijer Moldavije Dorin Rečan.

Ministri EU će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima u Luksemburgu kako bi zvanično započeli proces koji će trajati godinama, ali koji "Fajnenšel tajms" naziva "simboličnim" zbog Specijalne vojne operacije i sve većih gubitaka Kijeva.

Započinjanje pregovora je "odluka koja se zasniva na zaslugama", a Ukrajina je ispunila sve kriterijume, tvrdi Olga Stefanišina, zamenica ukrajinskog premijera za evropske i evroatlantske integracije.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe je istakla "važan signal" koji predstavlja ovaj korak. "Putin je želeo da anektira Ukrajinu. Umesto toga, ona je sada bliža EU nego ikada ranije", rekla je ona.

Blok će takođe započeti pregovore sa susednom Moldavijom, bivšom sovjetskom republikom koja je podnela zahtev za članstvo u EU 2022.

Na sastancima, EU će obema zemljama predstaviti "pregovarački okvir" reformi i zakona koje treba da usvoje ulaska u blok.

Početak pregovora o pridruživanju zakazan je pre nego što Mađarska, članica EU koja je najskeptičnija prema pomoći Ukrajini, 1. jula preuzme rotirajuće predsedavanje EU.

Mađarski premijer Viktor Orban odložio je nekoliko odluka u vezi sa Ukrajinom, a sa šestomesečnim predsedavanjem imaće još prilika.

Početak pregovora označava "monumentalan" korak za Ukrajinu. Stefanišina kaže da oko 90 odsto Ukrajinaca vidi svoju budućnost u EU.

image