Svet

Posle oslobađanja Asanža: Zašto ISIS i Al Kaida ne pomažu Palestini?

Osnivač "Vikiliksa" je godinama pisao o vezama američkih tajnih službi i pojedinih islamskih zemalja sa rastom džihadizma i terorističkih organizacija
Posle oslobađanja Asanža: Zašto ISIS i Al Kaida ne pomažu Palestini?Getty © History/Universal Images Group

Nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu i još pet u zatvoru "Belmaš", osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž jutros je konačno oslobođen. Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, on će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice, kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka.

Pod Asanžovim vođstvom, "Vikiliks" je objavio veliki broj tajnih fajlova, uključujući dokumente u vezi sa američkim ratovima u Iraku i Avganistanu, kao i mnoštvo američkih diplomatskih depeša. Organizacija je 2010. objavila video-snimak američkog vojnog helikoptera koji napada civile u Bagdadu 2007. nakon što ih je pogrešno identifikovao za pobunjenike.

Džulijan Asanž i "Vikiliks" su u više navrata ukazivali na veze SAD i njihovih partnera u arapskom svetu sa nastankom islamskog ekstremizma – koji su kasnije doveli do formiranja grupa poput Al Kaide i Islamske države (ISIS).

U saopštenju iz novembra 2016. godine, Asanž navodi da bi se 1979. mogla nazvati "nultom godinom" u savremenoj istoriji Bliskog istoka.

"Na Bliskom istoku, iranska revolucija, saudijski islamski ustanak i egipatsko-izraelski sporazum iz Kemp Dejvida doveli su ne samo do (stvaranja) sadašnje regionalne dinamike moći, već su promenili odnos između nafte, militantnog islama i sveta. Ustanak u Meki je trajno pomerio Saudijsku Arabiju ka vehabizmu, što je dovelo do transnacionalnog širenja islamskog fundamentalizma i američko-saudijske destabilizacije Avganistana", pisao je on.

Te godine je, nakon početka sovjetske intervencije u Avganistanu, započeta "Operacija Ciklon" – odnosno akcija naoružavanja avganistanskih mudžahedina od strane CIA i Saudijske Arabije.

"Invazija na Avganistan od strane SSSR-a dovela bi do toga da Saudijska Arabija i CIA počnu sa isporukom milijardi dolara mudžahedinima kao deo 'Operacije Ciklon', podstičući uspon Al Kaide i eventualni raspad Sovjetskog Saveza", ukazao je Asanž tom prilikom.

Iste godine dolazi do Islamske revolucije u Iranu, početka islamizacije Pakistana i dolaska Sadama Huseina na čelo Iraka. Godinu dana kasnije izbiće rat između Irana i Iraka, koji će tokom narednih osam godina odneti oko milion života.

"Uspon Al Kaide na kraju je doveo do napada 11. septembra 2001. u SAD, čime su omogućene američke invazije na Avganistan i Irak, i više od decenije rata. Time je napravljena ideološka, finansijska i geografska osnova za (uspon) ISIS-a", pisao je tada Asanž.

Galijašević: Al Kaida i ISIS su specijalne snage SAD

Zanimljivo je da su pripadnici ISIS-a i Al Kaide – za razliku od libanskog Hezbolaha i jemenskih Huta – uglavnom ostali po strani nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

Osim nekoliko poruka podrške palestinskom narodu i kritika islamskih zemalja zbog "ignorisanja izraelskih zločina", pripadnici tih organizacija nisu uzeli aktivnije učešće i borbama.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da je razlog za to činjenica da iza tih organizacija stoje SAD.

"Al Kaida i ISIS su u stvari specijalne snage SAD, a ponekad i Velike Britanije, za delovanje u islamskom svetu, kako među muslimanima, tako i u Evropi, odnosno zemalja koje u određenom momentu rade nešto što se Amerikancima ne sviđaju. SAD ostaju čistih ruku, a krivicu snose radikalni islam i fanatični muslimani", ukazuje on za RT Balkan.

Galijašević navodi da su "Amerikanci napravili Al Kaidu u Avganistanu, koja se kasnije razvila u BiH. Ona je u Avganistanu bila u senci Mule Omara, ali je u BiH dobila svoj pravi oblik."

"Zato nije čudo što oni ne staju u odbranu muslimana. Ako vidimo koga oni napadaju, njihova najveća žrtva je Rusija. Ali 90 odsto svih njihovih žrtava su muslimani. Pojedine islamske države neće da prihvate", ističe naš sagovornik.

Galijašević dodaje i da su SAD najveći neprijatelj muslimana i islama, a Al Kaida i ISIS su instrumenti njihovog delovanja.

image