Svet

Nemačka opozicija okrenula list? Pozivaju na mirovne pregovore sa Rusijom

Lider CDU Fridrih Merc, koji se ranije zalagao za veću vojnu pomoć Kijevu, promenio je priču i sada poziva na što skorije okončanje sukoba u Ukrajini
Nemačka opozicija okrenula list? Pozivaju na mirovne pregovore sa RusijomGetty © picture alliance / Contributor

Favorit za sledećeg nemačkog kancelara sugerisao je da je vreme da se traži mirovni sporazum sa Rusijom oko Ukrajine.

Ranije je, Fridrih Merc, lider opozicije desnog centra, više puta pritiskao Berlin da pruži dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući slanje krstarećih raketa dugog dometa "taurus" kako bi "pobedila u ratu".

Sada je, piše "Tajms", nagovestio da bi umesto nastavka sukoba više voleo da vidi primirje. "Moramo da vidimo kako da ovaj sukob u jednom trenutku dovedemo do kraja", rekao je on za javni servis ZDF.

Berlin je do sada pružao ili obećao vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 34 milijarde evra, što ga čini drugim najvećim zapadnim pokroviteljem Ukrajine posle SAD.

Merc je sada rekao da Berlin mora da "nastavi da pomaže" Kijevu ali i da gleda u budućnost.

"Podržavam odluke koje je vlada donela. Verujem da smo uradili premalo i prekasno. Uvek sam govorio da je trebalo više da uradimo na početku. Ali sada je 23. jun 2024. Nema smisla gledati unazad dve i po godine. Gledamo napred".

Ankete pokazuju da će CDU i njihova bavarska podružnica postati najveći politički blok u Bundestagu na opštim izborima sledeće godine, što će Mercu otvoriti prolaz ka poziciji kancelara. CDU je ovog meseca osvojio većinu na izborima za Evropski parlament.

image