Svet

U Nemačkoj u porastu antisemitizam

Vladin zvaničnik zadužen za koordinaciju borbe protiv antisemitizma je rekao da je na incidente antisemitizma uticao i porast muslimanske zajednice u Nemačkoj
U Nemačkoj u porastu antisemitizamGetty © Royalty-free

Incidenti koji se dovode u vezu sa antisemitizmom u Nemačkoj porasli su prošle godine za oko 83 odsto, saopštio je danas sistem za nadzor RIAS.

Kako je ocenjeno, takve incidente dodatno je podstakao sukob u Izraelu koji je počeo 7. oktobra.

"Otprilike polovina od 4.782 zabeležena antisemitska incidenata bila su povezana sa antiizraelskim aktivizmom, pri čemu su mnogi uključivali relativizaciju ili poricanje holokausta iz Drugog svetskog rata", saopštio je RIAS.

U svom izveštaju o antisemitizmu, RIAS je naveo incidente kao što je uništavanje izraelske zastave koja je okačena u znak solidarnosti sa Izraelom nakon napada militantne grupe Hamas, a u drugom je natpis "Oslobodi Palestinu od cionista" bio je urezan na vrata toaleta, a natpisi poput "Spasi Izrael" i Davidova zvezda su bili precrtani.

Vladin zvaničnik zadužen za koordinaciju borbe protiv antisemitizma Feliks Klajn rekao je da je antisemitizam i pre sukoba u Izraelu bio u porastu i da je delom vođen krajnje desničarskom strankom Alternativa za Nemačku (AfD).

Klajn je rekao i da je na incidente antisemitizma uticao i porast muslimanske zajednice u Nemačkoj, prenosi Rojters.

U Nemačkoj su prošle godine takođe porasli i antimuslimanski incidenti, saopštila je juče mreža nevladinih organizacija koje prate islamofobiju i mržnju prema muslimana.

image