Svet

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda: Želim da sarađujem sa Rusijom

Karim Kan, koji je stavljen na poternicu u Rusiji, rekao je da garantuje da MKS u potpunosti ispunjava svoje obaveze
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda: Želim da sarađujem sa Rusijomwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) čiju nadležnost Ruska Federacija ne priznaje, Karim Kan, koji je stavljen na poternicu u Rusiji, nakon izdavanja naloga za "hapšenje" Sergeja Šojgua i Valerija Gerasimova, izjavio je da traži saradnju sa Ruskom Federacijom u istrazi događaja u Ukrajini.

Savet bezbednosti Rusije saopštio je danas da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua "besmislen" i da je deo hibridnog rata protiv Moskve.

"Nastavljam da tražim saradnju sa Ruskom Federacijom u vezi sa situacijom u Ukrajini i garantujem da MKS u potpunosti ispunjava svoje obaveze prema članu 54 Rimskog statuta da istražuje i inkriminišuće i oslobađajuće okolnosti", rekao je Kan u saopštenju MKS-a.

On je napomenuo da tužilaštvo MKS ostaje fokusirano na sprovođenje istraga u brojnim međusobno povezanim oblastima u Ukrajini.

MKS je prošle godine izdao naloge za hapšenje predsednika Vladimira Putina i komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika, Marije Lvove-Belove, zbog navodnog nezakonitog odvođenja dece iz Ukrajine, za koje je Kremlj tada rekao da su "nečuvene i pravno ništavne".

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Hana Karima Asada Ahmada i sudije Rosarija Salvatore Aitala koji su izdali nalog za hapšenje, i stavio ih na poternicu.

Zatim je MUP Rusije raspisalo poternicu za još jednim sudijom Međunarodnog krivičnog suda - Tomokom Akaneom, koji je izdao nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina.

Podsetimo, pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za "hapšenje" ruskog predsednika Vladimira Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove. 

Kako se navodi, MKS tereti rusku stranu, između ostalog, za navodnu deportaciju dece koju su ruske vlasti spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja. 

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, pokretanje pitanja MKS-a o "hapšenju" ruskog predsednika je neprihvatljivo. Ponovio je da Moskva ne priznaje nadležnost tog suda, i da je bilo koja njegova odluka "ništavna".

image