Svet

Ukratko 25. jun: Asanž na slobodi; Putin: Naš predlog može da okonča sukob u Ukrajini

Mirovni predlozi koje je iznela Rusija zaista predviđaju okončanje sukoba, rekao je Vladimir Putin u obraćanju učesnicima "Primakovskih čitanja" koja su počela u Moskvi. Dačić potpisao sporazum sa Fronteksom
Ukratko 25. jun: Asanž na slobodi; Putin: Naš predlog može da okonča sukob u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
  • Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž pušten je danas ujutro iz britanskog zatvora, saopštio je njegov tim. Asanž je proveo pet godina u zatvoru "Belmarš" u Londonu boreći se protiv ekstradicije u SAD, gde je optužen po 18 tačaka za objavljivanje poverljivih informacija. Prema novopodnesenim sudskim dokumentima, Asanž će uskoro sklopiti sporazum o priznanju krivice kako bi izbegao dalji boravak iza rešetaka.
  • Mirovni predlozi koje je iznela Rusija zaista predviđaju okončanje sukoba, rekao je Vladimir Putin u obraćanju učesnicima "Primakovskih čitanja" koja su počela u Moskvi. Putin je poručio učesnicima foruma da posvete potrebnu pažnju i ruskim idejama o formiranju sistema ravnopravne, nedeljive bezbednosti i uzajamno korisne saradnje na evroazijskom kontinentu.
  • Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da postoje visoki rizici od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila. "Došli smo do zaključka da su danas rizici od direktnog oružanog sukoba, uključujući i nuklearne sile – visoki", rekao je Rbjakov na Međunarodnom naučno-ekspertskom forumu "Primakovska čitanja".
  • Evropska unija nije dovoljno spremna da se suoči s predstojećom gasnom krizom uprkos tome što je uvela niz mera za okončanje zavisnosti od ruskih energenata, saopštio je Evropski revizorski sud (ECA). U izveštaju se navodi da je Evropa uspela da izbegne veliku nestašicu gasa tokom krize, ali i da je nejasno koliko se toga može pripisati odlukama Evropske unije u odnosu na druge faktore, kao što su blaga zima i visoke cene zbog kojih industrija koristi manje gasa, preneo je Rojters.
image