Svet

Ambasadori NATO-a potvrdili: Mark Rute novi generalni sekretar Alijanse

Rute će tako smeniti Jensa Stoltenberga, koji se na mestu generalnog sekretara nalazi još od 2014. godine
Ambasadori NATO-a potvrdili: Mark Rute novi generalni sekretar Alijanse© Tanjug/ AP Photo/Pavel Golovkin

Ambasadori zemalja članica Severnoatlantske alijanse odobrili su Marka Rutea, holandskog premijera, za novog generalnog sekretara NATO-a.

Rute će tako smeniti Jensa Stoltenberga, koji se na mestu generalnog sekretara nalazi još od 2014. godine. 

"Biti postavljen za generalnog sekretara NATO-a je ogromna čast. Alijansa jeste i biće kamen temeljac naše kolektivne bezbednosti. Upravljanje ovom organizacijom je odgovornost, prema kojoj se ne odnosim lakomisleno", napisao je na Iksu Rute, koji će postati novi generalni sekretar Alijanse 2. oktobra ove godine

NATO saveznici su prethodno, podsetimo, četiri puta jednoglasno produžavali mandat Stoltenberga, a ovaj mandat ističe mu 1. oktobra 2024.

Rute je danas pohvalio njegov dosadašnji rad, uz komentar da mu se uvek divio.

Ipak, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ni NATO zemlje, ni generalni sekretar ništa ne odlučuju u Alijansi. O svemu odlučuju SAD, poručila je Zaharova na odabir novog generalnog sekretara.

Sličan komentar usledio je i iz komiteta za odbranu Dume Rusije. Šef ovog komiteta Andrej Kartapolov kaže da ne očekuje promenu u politici Alijanse prema Rusiji. Rukovodstvo NATO-a nema svoju ulogu, organizacija služi interesima SAD, poručuju iz Moskve. 

Ipak, Stoltenberg je pozdravio odabir svog naslednika, uz poruku da ostavlja NATO "u dobrim rukama".

Mark Rute od 2010. godine nalazi se na mestu premijera Holandije. On je ujedno i osoba koja je najduže vršila funkciju premijera te zemlje, a poznat je i po tome što je podržao uvođenje evropskih sankcija Rusiji, uz kasnije zalaganje i za njihovo jačanje. 

Prema pisanju "Politika", suzdržan pristup proamerički nastrojenog Rutea više bi odgovarao za saradnju sa administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena, nego sa administracijom Donalda Trampa.

Rute već ima iskustvo u suprotstavljanju Trampu, kaže bivši američki ambasador SAD pri Evropskoj Uniji Gordon Sondland, dodajući da je Rute otvoreno govorio Trampu da se ne slaže sa njim, kada je dolazilo do nesuglasica.

Sličnu ocenu dao je i bivši predstavnik SAD pri NATO-u Ivo Dadler, koji je rekao da će Rute uraditi sve za Alijansu, ali da to ne znači da će obavezno doći i do zbližavanja sa budućim predsednikom SAD, ukoliko on ne bude zainteresovan za tesnu saradnju sa NATO-om.  

image