Evropske vlade najavljuju restrikcije struje

Isključenja struje širom kontinenta biće neophodna kako bi se uštedela električna energija

Imajući u vidu da se Stari kontinent suočava s prvim pravim zahlađenjem, vlade su potegle za trošenjem rezervi gasa predviđenog za vanredne situacije, te evropski zvaničnici pozivaju stanovništvo da se pripremi za moguće restrikcije struje radi uštede električne energije. S tim u vezi očekuju se i prekidi rada mreža mobilnih telefona i interneta, piše "Njujork tajms".

"Mi nismo u filmu katastrofe", rekao je portparol francuske vlade Olivije Veran na francuskoj televiziji. "Ne najavljujemo da će doći do rezova, ali ako budemo imali posebno hladnu i energetski intenzivnu zimu, moglo bi doći do tenzija i pripremamo se za sve scenarije."

Francuska vlada je već počela da daje uputstva zvaničnicima širom zemlje da planiraju potencijalne restrikcije struje sledećeg meseca. Stanovništvo bi blagovremeno bilo obavešteno, a dvočasovna isključenja bi pogodila male delove zemlje, i to ujutru ili u ranim večernjim satima kada je potrošnja električne energije velika. Sve se neće odnositi na tzv. osetljive lokacije, uključujući bolnice, staračke domove, vatrogasne i policijske stanice i zatvore.

Iz multinacionalne elektroenergetske i gasne kompanije "Nešenel grid" sa sedištem u Londonu upozorili su  domaćinstva na moguće nestanke struje tokom dana od 16 do 19 časova, ukoliko nestane gasa koji se koristi za proizvodnju struje. Vlasnicima električnih automobila u Finskoj savetuje se da ne zagrevaju svoja priključena vozila u mrazna jutra kako bi izbegli naprezanje mreže. A u Nemačkoj, zemlji koja je najviše zavisila od ruskog gasa, ljudi ne rizikuju: prodaja sveća je porasla.

Ipak, evropski zvaničnici insistiraju na tome da su planovi za racionalizaciju poslednje sredstvo, kako bi se sprečili nekontrolisani nestanci struje ukoliko domaća proizvodnja električne energije i uvoz iste ne budu dovoljni za održavanje stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Francuska, nekada najveći evropski izvoznik električne energije zahvaljujući svojim mnogobrojnim nuklearnim elektranama, ponovo pokreće veliki reaktor na severu zemlje, objavila je "Elektrisite de Frans".

Kao i u Francuskoj, nemački zvaničnici su insistirali na tome da je energetska nestabilnost malo verovatna, ali da se ona "ne može isključiti". Zato je i vlada kancelara Olafa Šolca donela politički podeljenu odluku da pomeri planove za zatvaranje poslednja tri nuklearna reaktora u zemlji i da pokrene elektrane na ugalj ne bi li tako zamenila preko potrebni ruski gas.

Nedavni izveštaj Evropske mreže operatera prenosnog sistema (ENTSO-E) pokazao je da su mogući prekidi snabdevanja električnom energijom u Francuskoj, Švedskoj i Finskoj, zaključuje "Njujork tajms".