Svet

Poljski predsednik u Kini: Nismo zadovoljni bliskim odnosom Pekinga i Moskve, ali nam trebate

Poljski predsednik Andžej Duda je rekao da Poljska priznaje potrebu da se održavaju dobri odnosi sa Kinom, kako iz ekonomskih razloga, tako i zbog toga što Peking ima značajan uticaj na Kremlj
Poljski predsednik u Kini: Nismo zadovoljni bliskim odnosom Pekinga i Moskve, ali nam trebateGetty © Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je u interesu Poljske i Kine da se sukob u Ukrajini okonča što je pre moguće. U uvodnom govoru na Poljsko-kineskom ekonomskom forumu u Šangaju, poslednjeg dana državne posete Kini, Duda je istakao da Poljska, zajedno sa mnogim zapadnim zemljama, nije zadovoljna bliskim odnosom Kine sa Rusijom. On je dodao da, u isto vreme, priznaje potrebu da se održavaju dobri odnosi sa Kinom, kako iz ekonomskih razloga, tako i zbog toga što Peking ima značajan uticaj na Kremlj.

U svom govoru, poljski predsednik se osvrnuo na poremećaj trgovine izazvan sukobom.

"Moramo da budemo direktni u vezi sa tim, jer je ovo pitanje za nas suštinski važno. U interesu Poljske i Kine je da se ovaj rat završi što je pre moguće", rekao je Duda.

Duda je povezao ekonomski prosperitet sa mirom i nepovredivošću nacionalnih granica.

"Ključ uspeha naše generacije može se sažeti u jednu reč: mir", rekao je on na Univerzitetu Fudan u Šangaju.

Istakao je da mir nije samo odsustvo rata, već i odsustvo želje za sukobom, obezbeđivanjem teritorijalnog integriteta svih naroda. Duda je rekao da je stabilnost evropskih granica od 1945. godine temelj razvoja i prosperiteta kontinenta.

"Razvili smo sistem u kome rat između evropskih država više nije imao smisla, znajući da će dovesti do patnje, ekonomskog kolapsa i gubitka ljudskog kapitala. Ako želimo da delujemo kao odgovorne države, naš izazov je da doprinesemo izgradnji pravednog sveta", naglasio je predsednik Poljske.

On je studentima Univerziteta Fudan rekao da Poljska doživljava period velikog prosperiteta, dodajući da su putanje ekonomskog rasta Poljske i Kine u proteklih 30 do 40 godina analogne.

"Kada pogledam Poljsku i Kinu, vidim ne samo iste ekonomske i infrastrukturne trendove, već i isti društveni dinamizam i težnju ka uspehu", rekao je Duda.

Ukazao je i na odgovornost bogatih društava da podrže nacije u razvoju, zalažući se za ravnopravnost i priznavanje njihovih legitimnih ekonomskih interesa.

"Mi, bogati sever, moramo uvek zapamtiti ovo: nema mira bez globalne pravde", poručio je Duda.

image