Svet

"Odvraćanje pažnje": Bela kuća povodom novih dokaza o predizbornoj cenzuri

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer prokomentarisala najnovije curenje informacije o skandalu sa laptopom Hantera Bajdena
"Odvraćanje pažnje": Bela kuća povodom novih dokaza o predizbornoj cenzuriwww.globallookpress.com © IMAGO/John Nacion

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer prokomentarisala je najnovije dokaze o cenzuri priče o laptopu Hantera Bajdena uoči izbora 2020. na Tviteru nazvavši obelodanjivanje skandala "zanimljivom slučajnošću" i optužujući milijardera Ilona Maska da njegova novostečena društvena mreža dozvoljava govor mržnje.

Upitana da li smatra prikladnim to što su informacije o sinu tadašnjeg predsedničkog kandidata, a sada predsednika SAD Džozefa Bajdena, prikrivene i cenzurisane u vodećim medijima i na društvenim mrežama, Žan-Pjer je izbegla da odgovori na pitanje sugerišući da je Mask imao skriveni motiv za objavljivanje interne prepiske kompanije koja dokazuje cenzuru.

"Smatramo situaciju zanimljivom koincidencijom, to je odvraćanje pažnje", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće novinarima, tvrdeći da se kompanija Tviter suočava sa "ozbiljnim problemom besa, mržnje i antisemitizma na platformi".

Žan-Pjer je navodni porast retorike mržnje na Tviteru otkako je Mask preuzeo vlasništvo nad kompanijom i odlučio da vrati slobodu govora na Tviter nazvala "veoma alarmantnim i opasnim".

"Ono što se dešava, iskreno, nije zdravo. To neće pomoći jednom Amerikancu da poboljša svoj život", rekla je Žan-Pjer.

Ilon Mask je objavio kontroverzne fajlove koji dokazuju da je Tviter doneo odluku da cenzuriše izveštaj Njujork posta o sadržaju laptopa Hantera Bajdena u petak uveče preko nezavisnog novinara Meta Taibija.

Informacije sa laptopa kog je Hanter Bajden zaboravio u servisu pokazale su da je porodica Bajden trgovala uticajem u Ukrajini i Kini, a na uređaju su se nalazile i fotografije sina predsednika Amerike sa prostitutkama i slike na kojima puši krek.

Nakon što je Džozef Bajden izabran za predsednika SAD, vodeći mediji su potvrdili autentičnost mejlova Hantera Bajdena koje je tada objavio "Njujork post".  

image