Svet

"Skrajnuta" Meloni ljuta: Mršava podrška za Fon der Lajen 2.0, EU je "invazivni birokratski džin"

Italijanska premijerka ponovo je isključena iz odlučivanja o glavnim položajima u EU
"Skrajnuta" Meloni ljuta: Mršava podrška za Fon der Lajen 2.0, EU je "invazivni birokratski džin"Getty © Alessandra Benedetti - Corbis / Contributor

Đorđa Meloni je upozorila da Ursula fon der Lajen ima samo "krhku većinu" za drugi mandat na čelu Evropske komisije, osim ako dogovor o raspodeli najviših poslova u bloku ne uzme u obzir zahteve Rima.

Italijanska premijerka je kritikovala grupu od šest centrističkih lidera EU što su zaključili sporazum, a da je opet nisu konsultovali, piše "Fajnenšel tajms".

Ona je konsenzus postignut bez njenih desnih Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) nazvala "greškom" i upozorila da su kandidati "suđeni da imaju poteškoća u evropskom zakonodavstvu".

Fon der Lajenova treba da obezbedi podršku 27 lidera EU, a zatim i većinu u Evropskom parlamentu da bi ostala na toj funkciji. ECR je postala treća najveća grupa u zakonodavnom telu EU nakon izbora početkom meseca.

Oštre kritike italijanske liderke usledile su dan nakon što su se zvaničnici koji predstavljaju tri evropske centrističke političke grupe dogovorili - bez nje - o kandidatima za najviša mesta u bloku.

Zajedno sa Fon der Lajenovom, na listi se nalaze bivši premijer Portugala Antonio Kosta - socijaldemokrata - kao sledeći predsednik Evropskog saveta i liberalna premijerka Estonije Kaja Kalas, kao šef diplomatije bloka.

Melonijevu su i ranije ovog meseca "zaboravili" da konsultuju lideri iste tri centrističke grupe, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji su se nezvanično sastali i razgovarali o imenovanju zvaničnika EU.

Jedan diplomata EU je rekao da se čini da je u pitanju "politička namera da se pokaže da Melonijeva nije politička snaga".

Podsećanja radi, Makron je posle katastrofalnog rezultata svoje grupe na evropskim izborima i pobede desnice, raspisao vanredne izbore. Šolc i dalje pokušava da izigrava "političku snagu" iako je njegova vladajuća koalicija "kiksnula" na izborima za Evropski parlament.

Melonijeva je ocenila da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir prilikom "raspodele" položaja u Briselu.

"Ima onih koji tvrde da građani nisu dovoljno mudri da donose određene odluke i da je oligarhija jedini prihvatljiv oblik demokratije, ali ja se ne slažem", rekla je Melonijeva obraćajući se italijanskom parlamentu.

Ona je ocenila da lideri EU nisu voljni da priznaju da su mnogi glasači nezadovoljni EU, koju je nazvala "invazivnim birokratskim džinom" i zatražila da Italija dobije ulogu evropskog komesara koji će se pozabaviti birokratijom, prenosi "Politiko".

Tehnički, Fon der Lajenova ne treba podršku svih lidera EU da bi bila izabrana za još jedan mandat. Ona može da prođe uz podršku većine njih i bez podrške italijanske premijerke.

Ali politički, ovo je osetljivo. Melonijeva nije samo lider treće po veličini ekonomije u bloku, već je i jedan od retkih evropskih lidera koji su sa evropskih izbora izašli jači.

Lideri EU sastaju se u četvrtak i petak u Briselu kako bi potvrdili svoj izbor diplomata. Evropski parlament bi mogao da glasa o drugom mandatu Fon der Lajenove sredinom jula.

image