Svet

Rampa iz Ankare: Švedska i Finska ne mogu u NATO

Ove zemlje nisu ispunile svoje obaveze za ulazak u Alijansu, poručio je turski ministar odbrane Hulusi Akar
Rampa iz Ankare: Švedska i Finska ne mogu u NATOGetty © Omar Havana / Stringer

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da će Turska ratifikovati pristupanje Švedske i Finske NATO-u tek nakon što ove zemlje ispune obaveze koje su preuzele, prenosi TASS.

"Postoje obaveze koje su potpisale Švedska i Finska, koje se moraju ispuniti. Ističemo da ovaj memorandum nije kraj, već početak procesa pridruživanja zemalja NATO-u. Nakon ispunjavanja ovih obaveza, parlament će doneti odluku. Pažljivo pratimo situaciju u Švedskoj i Finskoj, ali sa žaljenjem konstatujemo da su provokativne akcije još uvek u toku u ovim zemljama. Očekujemo da obe ove zemlje preduzmu konkretne korake", naglasio je on.

Finska vlada je juče podnela svom parlamentu predlog zakona o članstvu u NATO -u. Početkom jula, ministri spoljnih poslova Finske i Švedske, kao i ambasadori 30 zemalja članica Severnoatlantske alijanse, potpisali su protokole o pristupanju ove dve države NATO-u. Helsinki i Stokholm trebalo bi da pristupe NATO-u nakon što dokumente ratifikuju sve zemlje Alijanse.

U ovom trenutku, samo dve od 30 zemalja Alijanse, Mađarska i Turska, nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u. Ankara je posebno zahtevala od Stokholma i Helsinkija, u zamenu za ratifikaciju, da izruče kurdske aktiviste povezane sa terorističkim aktivnostima protiv Turske, kao i osobe umešane u pokušaj vojnog udara u Turskoj 2016. godine. Kako se navodi, među njima su i bivši turski vojnici koji su ranije radili u međunarodnim strukturama NATO-a, a koji su potom dobili azil u Finskoj i Švedskoj.

image