Svet

Baltičke države i Poljska pozvale EU da izgradi liniju odbrane prema Rusiji i Belorusiji

Pojedini zvaničnici EU procenili su da bi cena izgradnje te odbrambene linije duž 700 kilometara granice EU sa Rusijom i Belorusijom iznosila oko 2,5 milijardi evra
Baltičke države i Poljska pozvale EU da izgradi liniju odbrane prema Rusiji i Belorusiji© Tanjug/Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Poljska, Estonija, Letonija i Litvanija pozvale su danas Evropsku uniju da izgradi liniju odbrane duž granice sa Rusijom i Belorusijom kako bi zaštitila EU od vojnih pretnji Moskve.

Lideri četiri zemlje, od kojih se svaka graniči sa Rusijom ili Belorusijom, sastavili su pismo predsednici Evropske komisije, Ursuli fon der Lajen, u kojem su detaljno naveli obim i cenu tog projekta. Od zemalja EU bi se tražilo da obezbede političku i finansijsku podršku za ta projekat, prenosi "Kijev independent".

"Stvaranje sistema odbrambene infrastrukture duž granice EU sa Rusijom i Belorusijom zadovoljiće hitnu potrebu da se EU zaštiti od vojnih i hibridnih pretnji (Moskve)", navedeno je u pismu.

Zapadni obaveštajni zvaničnici su upozorili na navodno povećanje "ruskih operacija sabotaže širom Evrope".

U pismu se takođe sugeriše da bi ta linija odbrane mogla da bude izgrađena u koordinaciji sa NATO-om.

Pojedini zvaničnici EU procenili su da bi cena izgradnje te odbrambene linije duž 700 kilometara granice EU sa Rusijom i Belorusijom iznosila oko 2,5 milijardi evra.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je apel baltičkih zemalja i Poljske i poručila im da je "glavno da bodljikavu žicu okrenu prema sebi", poručivši tako da su zemlje EU te koje prete, odnosno da bi linija odbrane trebalo da štiti Rusiju i Belorusiju od zapadnog sveta.

image